Här ska gymnasieelever övas i krisberedskap
Hem SÄKERHET Så här ska gymnasieelever övas i krisberedskap

Så här ska gymnasieelever övas i krisberedskap

Publicerat av: Redaktionen

Nu bjuds media in till vernissage av vandringsutställningen Rädd eller beredd – en livsviktig utställning och utbildning om beredskapen för kriser och krig för gymnasieungdomar.

Efter Umeå rullar utställningen vidare med stopp över hela Sverige.

I utställningen får eleverna upplevelsen av en samhällskris och lär sig hur man kan hantera den så bra som möjligt. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), Statens försvarshistoriska museer (SFHM) och Riksantikvarieämbetet (RAÄ) har tillsammans producerat utställningen.

– Frågor om vår gemensamma säkerhet och beredskap för olika hot behöver bli en integrerad del av vår vardag. Nu har vi låtit kulturen och beredskapen för kriser och krig gå samman för att stärka ungas motståndskraft, säger Christina Andersson, riskkommunikatör vid MSB.

Här ska gymnasieelever övas i krisberedskapUtställningen gestaltar innehållet i broschyren Om krisen eller kriget kommer och sätter beredskapen i ett historiskt perspektiv.
– Det känns bra att erbjuda unga en specialanpassad utställning som förhoppningsvis inspirerar till att lära sig mer om beredskapen då och nu och om hur man kan engagera sig och ta ansvar för vår gemensamma säkerhet, säger Helén Johansson, projektansvarig vid SFHM.

Rädd eller beredd är inrymd i en container som ställs upp vid en gymnasieskola i samtliga län.

Till utställningen hör digitala läromaterial som kan användas i klassrummet, antingen i anslutning till ett besök i utställningen eller fristående från den.

Vernissaget inleds inne i skolan med Helene Hellmark Knutsson, landshövding Västerbotten, Heidi Andersson, världsmästarinna i armbrytning och hållbarhetsengagerad, samt företrädare för de samverkande myndigheterna och inbjudna gäster. Därefter ges möjlighet att besöka utställningen, ta del av läromaterialen och träffa elever och lärare.

Tid och plats: Fredag 13 januari klockan 12-13, Maja Beskowgymnasiet, Fridhemsvägen 2, Umeå.

Läs mer om utställningen och ta del av läromaterialen på raddellerberedd.se

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>