Tekniska laddar för nytt år och satsar på kvällar
Hem EFTER PLUGGET Tekniska Museet laddar för nytt år och satsar på kvällar

Tekniska Museet laddar för nytt år och satsar på kvällar

Publicerat av: Redaktionen

Inför 2023 satsar Tekniska på utbud för en bredare publik, med sena kvällar och öppning av upplevelsearenan Wisdome Stockholm under hösten.

Museet är öppet kl 10 – 22 alla dagar med några få undantag.

Som en redan självklar favorit bland barnfamiljerna har Tekniska utöver att fylla huset till brädden med utställningar också toppat utbudet med fler shower och aktiviteter.

Under 2022 har stora delar av Tekniska förvandlats. I den nyrenoverade Maskinhallen finns den hoppfulla framtidsstaden Zero City, och strax intill visas en stor tillbakablick på bilsamhällets historia med fler fordon än någonsin. Alldeles nyss öppnade också Subject: Hello, om hur tekniken hjälper oss att kommunicera och byta idéer med omvärlden. Utställningen rymmer också ett escape room-inspirerat äventyr av rebusar och gåtor. Tidigare under året utökades även populära Gruvan med nya häftiga upplevelser av modern gruvdrift.

Tekniska laddar för nytt år och satsar på kvällar

Tekniska museet laddar för ett nytt år med breddat utbud och långa öppettider. Foto: True North

– Efter flera år av stora ombyggnationer är alla utställningslokaler fyllda igen, säger Peter Skogh, museidirektör. Nu spetsar vi också till upplevelsen med mer samhällsaktuellt och interaktivt utbud för en vuxnare publik på kvällarna. Vi kommer bland annat utforska det spännande mötet mellan konst, vetenskap teknik – Artech. Och vi kommer vara trogna vårt DNA med ambitionen att skapa en plats där även vuxna labbar, testar, utforskar och utmanas. Det blir ett nytt Tekniska – lagom till starten av vårt 100-årsfirande senare under 2023.

Bland det kommande årets höjdpunkter finns också stora satsningar på en bredare publik, med allt från färgstarka fredagslabb för besökarna som knappt tagit sina första steg till spel- och forskarlov, en demoscen för forskning och mängder av aktiviteter för vuxna.

– En av årets spännande nysatsningar är ett kvällsöppet vardagsrum där museiupplevelsen kompletteras med bar och soffmöbler för utmanande och orädda samtal – varje gång med ett nytt tema, till exempel energi, artificiell intelligens eller NFT och kryptovalutor. Det blir en plats där vi tillsammans utforskar samhällsaktuella frågor ur olika vinklar, berättar Lisa Hellmark, programansvarig för kvällar på Tekniska.

En serie kvällar under året bjuder på djupdykningar i museets samlingar, där experter inom olika områden tar fram och visar både unika och vardagliga föremål. En annan nyhet är demoscenen där besökare kan uppleva allt från banbrytande forskning till framtidens immersiva spelupplevelser. Här bjuds forskare eller utvecklare in för att visa upp sitt arbete, som ofta involverar publiken i spännande och ibland något udda upplevelser. Först ut är en konstellation av musiker och marinbiologer som tillsammans låter sin publik omslutas av tonerna av torskarnas lockrop. Museets populära kursutbud inom programmering och speldesign utökas med kurstillfällen även för vuxna.

Senare under 2023 öppnar den spektakulära tillbyggnaden av museet – Wisdome Stockholm, en vetenskapsteater med världsledande visualiseringsteknik i högupplöst och omslutande 3D. Förutom föreställningar för de stora besökargrupperna öppnar dometeatern också för en kreativ Artech-scen där utgångspunkten är intressanta krockar mellan vetenskap, teknik, konst och kultur.

Tekniska museet har öppet 10-22 hela veckan, 359 dagar om året. Under jul och nyår är museet öppet kl 10 – 15. Midsommarafton och midsommardagen stängt.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>