Hem REPORTAGE Tyréns har skapat ett nytt pedagogiskt center i Skellefteå

Tyréns har skapat ett nytt pedagogiskt center i Skellefteå

Publicerat av: Redaktionen

Sverige står inför en stor kompetensbrist inom tekniska och naturvetenskapliga yrken.

Skellefteå som är en industri– och teknikberoende stad har tagit detta på allvar.

Tillsammans med Tyréns och andra aktörer inom näringslivet har Skellefteå kommun skapat Sveriges främsta Science Center. Målet med Exploratoriet, som det nya centret heter, är att med upplevelser och interaktivitet inspirera en ny generation tekniker och ingenjörer.

Samhällsbyggnadsföretaget Tyréns har på uppdrag av Skellefteå kommun utformat Exploratoriet, Skellefteås nya Science Center.Tyréns har ansvarat för projektering av arkitektur, konstruktion, akustik, mark och landskap. Byggnaden är en före detta gymnastiksal från sent 1930-tal och stor vikt har lagts vid att bibehålla 30-talsexteriören.

Tyréns har skapat ett nytt pedagogiskt center i Skellefteå– Fastigheten är byggnadshistoriskt värdefull vilket kräver att vi främst ska arbeta för att behålla exteriör så intakt som möjligt, berättar arkitekt Ove Nilsson, uppdragsansvarig på Tyréns. En stor utmaning har därför varit att samtidigt skapa en spännande och modern miljö som uppmuntrar till upptäckarglädje.

Den ovala byggnaden för experimentverkstäder är därför placerad mitt i utställningsrummet för att på ett lättillgängligt vis locka till experiment, interaktivitet och roliga utmaningar.

Förutom mittrummet med experimentverkstäderna har byggnaden fått en ny entré, ett café med tillhörande shop, samt en utställningshall som inrymmer den nya experimentverkstaden. Experimentverkstaden med sin ovala form är byggd i massiva väggelement i trä som får symbolisera Skellefteå som en av Sveriges ledande trästäder. En stor del av arbetet har också handlat om att få omgivningarna runt det nya centret att kännas så inbjudande och spännande som möjligt. Tyréns har därför bland annat tagit fram en stiliserad älv med tillhörande stiliserade isflak som kommer att stå klar till sommaren 2017.

– Vi har en tydlig vision om att skapa Sveriges främsta pedagogiska Science Center, berättar David Hübinette, Exploratoriet. Sverige och Skellefteå behöver hitta framtidens stjärnor inom tekniska och naturvetenskapliga yrken och då måste vi börja tidigt.

Vi vill skapa en unik modell för Skellefteå kommun där Exploratoriet har en stark pedagogisk kärna som stärks av samverkan mellan skola, universitet och näringsliv. Där vill vi med interaktivitet och upptäckarlust locka fram intresset för teknik hos unga besökare. Detta hoppas vi att fler kommuner och regioner, både nationellt och internationellt, tar efter.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>