Skolan viktigaste informationskällan om coronapandemin för barn i Sverige
Hem Nyheter Skolan viktigaste informationskällan om coronapandemin för barn i Sverige

Skolan viktigaste informationskällan om coronapandemin för barn i Sverige

Publicerat av: Redaktionen

Coronapandemin och dess konsekvenser har dominerat media och allas medvetande det senaste året.

Skolan viktigaste informationskällan om coronapandemin för barn i Sverige

Barn använder datorer i sin undervisning. Foto: Michael Folmer/Mostphotos

Det talas om covid-19 överallt, men hur har barn uppfattat pandemin och var får de sin information?

En ny internationell forskningsstudie visar att de flesta barn får sin information som rör hälsa och covid-19 från sina föräldrar, förutom i Sverige, där skolan är den främsta informationskällan.

För många barn har pandemin inneburit att det har skett stora förändringar i deras liv med social distansering, hemundervisning, minskad kontakt med vänner och övrig familj. Unicef har konstaterat att barn kan ha svårt att förstå vad de ser och hör om pandemin och kan vara särskilt utsatta för ångest, stress och sorg.

Beslut om den egna hälsan

– En persons förmåga att erhålla, bearbeta och använda information för att göra val och beslut om sin hälsa kallas hälsokunskap. Syftet med studien var att undersöka barns hälsokunskap, vilka informationskällor de använder, hur de önskar få information och hur de har förstått covid19-pandemin, berättar Janet Mattson, docent vid Röda Korsets Högskola och en av författarna till studien.

”Vuxna säger att det inte är så farligt och att det inte kan döda människor, men jag vet att människor dör varje dag”. Så berättar ett barn i undersökningen som har genomförts i samarbete mellan sex länder: Storbritannien, Australien, Sverige, Brasilien, Spanien och Kanada som alla har upplevt covid-19 på olika vis. Undersökningen genomfördes online genom att barn i åldrarna 7–12 år tillsammans med sin förälder/vårdgivare fick svara på frågor som rörde information om covid-19 och deras förståelse av pandemin.

Filtrerad och anpassad information

– Resultaten visar att föräldrar är den viktigaste informationskällan om pandemin för barn i de flesta länder, förutom i Sverige där skolan har varit den viktigaste informationskällan. I många fall valde föräldrar att skydda, filtrera eller anpassa sitt barns tillgång till information om covid-19, särskilt när det gäller antalet dödsfall i respektive land. Trots detta rapporterade barn i denna studie att de visste att covid-19 var dödligt och att det sprids snabbt, berättar Janet Mattson.

– Resultaten visar att det är viktigt att samhället tillmötesgår barns behov av information och även informerar dem om att vad som pågår så att de får korrekt och begriplig information. Annars riskerar de att skapa sin förståelse baserad på information som florerar på nätet eller har filtrerats av skyddande föräldrar, säger Janet Mattson. Detta är särskilt viktigt under en pandemi då barn har förväntats spela en viktig roll i förebyggandet av smittspridning, t.ex. genom att hålla handhygien och social distansering.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information>>