Stöd till lärare för svåra frågor i klassrummet
Hem PEDAGOGSNACK Stöd till lärare för svåra frågor i klassrummet

Stöd till lärare för svåra frågor i klassrummet

Publicerat av: Redaktionen

Lärare idag ska klara av att hantera hatspråk, falska nyheter och kontroversiella uttalanden bland elever.

Stöd till lärare för svåra frågor i klassrummet

Svåra frågor i klassrummet. Illustration: Linnea Blixt

Det kan vara både känsligt och konfliktfyllt.

Som stöd har Forum för levande historia tagit fram ”Svåra frågor i klassrummet” tillsammans med lärare och skolforskare.

Allt fler lärare möter stora och nya utmaningar i undervisningen när elever tar intryck av ”alternativa fakta” och extremistisk propaganda. Det är kontroversiella åsikter och värderingar som finns i samhället och som följer med in i många klassrum.

̶  En del elever misstror det som skolan lär ut och det är en utmaning för lärarna. Förutom kunskap krävs mer praktiskt stöd, säger Stefan Andersson, projektledare för det nya skolmaterialet.

Materialet ”Svåra frågor i klassrummet” består av en webbfortbildning och en lärarhandledning i tio olika avsnitt med bidrag från forskare, pedagoger, journalister och författare. De tar upp hur antidemokratiska uttryck, förintelseförnekelse och ”alternativa fakta” kan hanteras.

De pedagogiska metoderna i materialet ska kunna användas praktiskt i vardagen, och där är dialog och respekt viktiga inslag i undervisningen och i mötet mellan lärare och elever.

̶  Men det är inte läraren ensam som ska bemöta åsikter och beteenden. Alla som jobbar i skolan måste få möjlighet att fortbildas om dessa svåra frågor, säger överintendent Ingrid Lomfors.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>