Hem Nyheter Studenthuset i Linköping vinner Solenergipriset

Studenthuset i Linköping vinner Solenergipriset

Publicerat av: Redaktionen

Prisregnet över Studenthuset vid Linköpings universitet fortsätter.

Idag tilldelades byggnaden ett hedersomnämnande av Solenergipriset för den 1 200 kvadratmeter stora solcellsanläggning som pryder taket och som säkrar att 30 procent av Studenthusets elbehov kommer från solenergi.

Studenthuset i Linköping vinner Solenergipriset

Studenthuset är Campus Vallas nya centrala nav som samlar samtliga servicefunktioner för studenter och ett modernt bibliotek på en och samma plats.

Tidigare i år vann huset Årets Bygge och idag var det alltså dags för byggnaden att uppmärksammas igen när Solenergipriset delades ut under högtidliga digitala former.

Bakom priset står Svensk Solenergi och Studenthuset är en av vinnarna i kategorin Årets anläggning, där en jury har be­aktat såväl ekonomi som tekniskt utförande.

Solcellerna som Akademiska Hus har installerat på Studenthusets tak täcker en yta på 1 200 kvadratmeter och genererar strax över 150 000 kWh miljövänlig el varje år. Mängden energi motsvarar 30 procent av byggnaden verksamhetsel.

Juryns motivering lyder:
”Akademiska Hus har länge varit drivande inom solcellsinstallationer i hela Sverige och det nya studenthuset på Campus Valla i Linköping är inget undantag. Då huset, med en unik solcellsanläggning på taket, dessutom fått andra utmärkelser är det på sin plats att deras insatser nu uppmärksammas av Svensk Solenergi.”

– Att Studenthuset prisas igen och den här gången för sina solceller är väldigt glädjande. Både Akademiska Hus och Linköpings universitet har högt satta klimatmål och att vi tillsammans skulle bygga ett nytt studenthus som ligger i hållbarhetsmässig framkant var vår ambition redan från början. Det här priset blir ett kvitto på att vi har lyckats, säger Hayar Gohary, projektdirektör på Akademiska Hus.

Studenthuset invigdes i augusti 2019 och Akademiska Hus har investerat cirka 460 miljoner kronor i de 16 100 m2 stora lokalerna. Byggnaden har uppnått högsta möjliga miljöcertifiering – Miljöbyggnad Guld – genom att energilösningar, inomhusmiljön och materialval har optimerats ur hållbarhetssynpunkt.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information>>