Hem NYHETER Ta ansvar för lärarbristen Anna Ekström

Ta ansvar för lärarbristen Anna Ekström

Publicerat av: Redaktionen

Lärarförbundet hälsar Anna Ekström välkommen till jobbet som utbildningsminister.

Vi förväntar nu oss en rad nödvändiga förändringar för att komma tillrätta med lärarbristen och öka det professionella inflytandet.

Ta ansvar för lärarbristen Anna Ekström

– Om skolan ska bli vårt samhälles största stolthet som Stefan Löfven säger krävs stora och väl genomtänkta satsningar. Skolans största och mest skriande problem är lärarbristen.

Regeringen behöver dels se till att det finns många vägar in i läraryrket men också ta hand om de lärare som finns. Värna lärarkåren och gör villkoren mer konkurrenskraftiga i relation till andra högskoleyrken. Det handlar om lön och arbetsmiljöåtgärder, säger Johanna Jaara Åstrand.

-Min uppmaning till den nya utbildningsministern är att lägga energin på det som kan göra skillnad här och nu och samtidigt fungera långsiktigt.

Minska den omfattande detaljreglering som leder till att lärare tvingas göra fel saker istället för att få fokusera på undervisningen och elevernas behov. Skolledares och lärares bedömningar måste få väga mycket tyngre och styrningen bli mer tillitsbaserad, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.

Det var en var en viktig signal att skolan fick ett stort inflytande i regeringsuppgörelsen.

Nu återstår ett brådskande arbete för den tillträdande ministern att möta lärarnas krav på bättre arbetsmiljö och större professionell frihet.

– Likvärdigheten i den svenska skolan måste stärkas. Alla elever måste få samma förutsättningar till en bra skola. Låt lärarna bestämma när och vilka anpassningar och stöd som ska sättas in. Blanda elever med olika bakgrund och ta bort kötid som urvalsinstrument till friskolorna. Lärarbehörigheten skiljer enormt mellan skolorna. På många skolor finns nästan inga obehöriga, medan det på andra kan vara så illa att merparten lärare är obehöriga. Det är inte hållbart, säger Johanna Jaara Åstrand.

– Studiero i skolan är viktigt, men det finns en övertro på att hårdare disciplinära åtgärder är lösningen. Det viktigaste är att satsa på tidigt och extra stöd till de elever som behöver det, att ge lärarna mer tid att planera och utveckla undervisningen och att satsa på mindre elevgrupper i såväl skola som förskola och fritidshem. Ju mer tid läraren får för varje barn och elev – desto lugnare lärmiljö, säger Johanna Jaara Åstrand.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>