Toleredskolan på Hisingen i Göteborg utökas för fler elever
Hem NYHETER Toleredskolan på Hisingen i Göteborg utökas för fler elever

Toleredskolan på Hisingen i Göteborg utökas för fler elever

Publicerat av: Redaktionen

Med anledning av befolkningsutvecklingen i området på Hisingen ska nu Toleredskolan delvis rivas och ersättas med en ny skolbyggnad samt en efterlängtad idrottshall.

Byggherre är lokalförvaltningen i Göteborgs Stad.

Ombyggnaden beräknas stå färdig under sommaren 2022 med en investeringskostnad på 134 miljoner kronor.

Toleredsskolan byggdes 1953 och är en F-9-skola för cirka 700 elever. Skolan behöver byggas om och byggas till för att klara ytterligare 300 elever. Om- och tillbyggnaden sker etappvis och eleverna får under tiden undervisning i provisoriska evakueringslokaler på en intilliggande tomt.

Toleredskolan på Hisingen i Göteborg utökas för fler elever

Den nya skolan står på en sockelvåning i ljust tegel och de övriga våningarna har en fasad med tegelröda plåtromber. Bild: D Office Arkitekter AB

–Vi började i juni 2020 med att riva och påla för grunden, vi fortsatte under hösten 2020 med alla grundarbeten. Den prefabricerade stommen restes under vinter och vår 2021 och därefter har vi byggt taket och även påbörjat de invändiga arbetena, berättar Ola Ragnarsson, byggledare på konsultbolaget Dayspring AB och anlitad som konsult av Göteborgs Stad, Lokalförvaltningen och delaktig i hela projektet och i alla olika faser.

Vacker arkitektur

Förutom Idrottshallen byggs nya undervisningslokaler inom ämnena slöjd, hemkunskap och NO fördelade på fem olika arbetslag. Den nya skolbyggnaden är på fyra våningar med en beräknad yta på 4 763 kvadratmeter. I projektet ingår även en ombyggnad av det befintliga mottagningsköket för att uppnå en högre kapacitet.

Byggnaden har hämtat inspiration från den omkringliggande bebyggelsen från 50-talet samtidigt som den har en egen samtida karaktär. Byggnaden står på en sockelvåning i ljust tegel och de övriga våningarna har en fasad med tegelröda plåtromber som ger ett livfullt skuggspel över fasaden. Interiören har en varmgrå bas där avdelningarna går i olika temafärger; gult, orange, rött, lila och grönt. Alla dessa färger återfinns i både gradänger, väggar, elevskåp och nischer.

Synlig byggnad

–Nu har vi ett år kvar till slutbesiktningen och vi är säkra på att det kommer att bli en fin byggnad. Det är ett mycket roligt projekt att vara delaktig i som kommer att bli synligt i området och med fina spännande material. Fasaden med plåtromber är en modern version av stavverk som man känner igen från gamla stavkyrkor. Det blir mycket vackert, säger Ola Ragnarsson. Ambitionerna går vidare och man planerar för övriga byggnader där vissa delarhar en kulturminnesstatus.

Av Marie Louise Aaröe

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>