Trakasserier, näthat och diskriminering är ett vanligt problem bland unga som deltar i sociala forum på internet.
Under våren gör Brottsförebyggande Centrum i Värmland och Medborgarskolan en läns turné på flera skolor i Värmland för att prata om hur föräldrar kan hjälpa och stötta utsatta ungdomar.
Många barn och ungdomar deltar i olika sociala forum på internet. Även om det finns mycket som är positivt med detta, finns det även de som blir utsatta för diskriminering, hat och trakasserier på internet. Andra ungdomar kanske begår en brottslig handling utan att själva veta om det genom att kränka någon annan på internet. Något som kan få rättsliga eftergifter där den som är vårdnadshavare kan bli skyldig att betala skadestånd.
Organisationen Friends senaste nätrapport från 2016 visar att omkring en tredjedel av alla unga mellan 10 och 16 år har blivit utsatta för trakasserier på nätet. Som förälder har man en god möjlighet att hjälpa och stötta sina barn och ungdomar i deras internetvanor. Men då gäller det såklart att ha rätt kunskap.
– Som studieförbund har vi en unik möjlighet att sprida kunskap om dessa viktiga frågor. Tillsammans med Brottsförebyggande Centrum i Värmland (BFC) gör vi därför en föreläsningsserie under februari och mars på sju orter i Värmland. Förhoppningsvis kan vi bidra till att skapa ett bättre samtalsklimat bland unga på nätet, säger Martin Gustafsson, verksamhetsutvecklare på Medborgarskolan.
Föreläsningen hålls av Per Hydén som arbetar med antidiskrimineringsfrågor på BFC och kommer bland annat innehålla information om vilka lagar och regler som gäller på internet utifrån ett diskrimineringsperspektiv samt vad som är brottsligt och kränkande beteende och hur föräldrar och skolpersonal kan hantera och förebygga kränkningar bland unga på internet.