Trodde du att det bästa sättet att koppla av var att koppla ner? Tänk om.
Våra mobiltelefoner är ett viktigt verktyg för avkoppling, och får oss att känna oss mindre ensamma.
Speciellt för unga vuxna. Det visar en ny undersökning om svenskarnas relation till sina mobiltelefoner som utförts av YouGov.
Glöm mobillådor, pekpinnar och digitala detoxar. I takt med att allt fler svenskar blir tillsagda att lägga undan sina mobiltelefoner har vi också börjat se fördelarna med vår tid framför skärmen. Det visar en nyligen genomförd undersökning från YouGov på uppdrag av mobiloperatören Vimla där 1 008 svenskar från 18 år och uppåt deltog.
Strax över hälften av de tillfrågade, 61 procent, uppgav att mobiltelefonen får dem att känna sig mindre ensamma. Ungefär lika många, 65 procent, anser också att deras mobil hjälper dem koppla av.
– Det pratas ofta om det digitala som någon slags drog. Ett sidosteg från verkligheten. Som att online på något sätt inte skulle vara på riktigt. Mobiltelefonen är ofta en väg till självförverkligande och en större social värld, speciellt för dagens unga. Varför ska vi stå ivägen för det? Vi behöver inte dra någon fånig gräns, säger Ida-Cecilia Musil, Content Manager på mobiloperatören Vimla.
Många verkar trots den rådande debatten om näthat uppleva deras mobiltelefon som en trygg zon för att utforska världen och uttrycka sig själva. Några av de fördelar som framkommer i undersökningen är att det är lättare att träffa nya personer online jämfört med IRL (44 procent), och en av tre (35 procent) anser det vara enklare att vara sig själv på nätet.
– Givetvis är delar av kritiken mot internet befogad. Hat och elakheter sker tyvärr både online och offline. Men det vi ser i undersökningen är att många unga trots allt verkar tycka att livet i mobilen på många sätt trumfar IRL. Så att måla upp internet som en ondskefull plats full av hat är inte heller rätt, fortsätter Ida-Cecilia.
I gruppen vuxna 18-39 år verkar mobiltelefonen och internet ha en ännu större betydelse. Där uppger över hälften, 52 procent, att de har enklare att vara sig själva när de är online, och 63 procent tycker även att det är lättare att träffa nya människor online. I åldersgruppen 40 år och uppåt är det endast 26 respektive 34 procent som instämmer i samma påståenden.
– Skillnaden mellan äldre och yngre tyder på att de som inte vuxit upp med mobiltelefonen kanske inte upplevt lika mycket av det positiva som den yngre generationen har. Det riskerar att bli en situation där vi underskattar mobilens betydelse för väldigt många unga. Tvingar vi dem att koppla ner så lämnar vi dem också bortkopplade från en betydelsefull del av deras liv, avslutar Ida-Cecilia.
Att få slut på mobilsurf är ett återkommande problem för många svenskar. I undersökningen uppger 14 procent av de tillfrågade att de någon gång under det senaste året lämnats strandsatta offline efter att deras mobilsurf tagit slut. I gruppen 18-39 år är siffran 22 procent.