Hem PEDAGOGSNACK Vad händer när mobilerna får vara på under en lektion?

Vad händer när mobilerna får vara på under en lektion?

Publicerat av: Redaktionen

Vad händer när mobilerna får vara på under en lektion i skolan? När första årskurs på ekonomiprogrammet på Thoren Business School i Umeå genomförde testet så kom det in 302 notiser på 40 minuter.

– Det evinnerliga durrandet gör att det hela tiden finns något som flyttar elevernas fokus från lektionen, säger läraren Peter Norstedt.

Vad händer när mobilerna får vara på under en lektion?

Eleverna i TBS-klassen fick gå upp och rita ett streck på tavlan för varje notis som trillade in till mobilen. Det slutade med 302 notiser på 40 minuter.
– Jag hade inte föreställt mig att det skulle vara så mycket. Vissa elever sprang ju säkert upp till tavlan 30 gånger under den här lektionen, säger läraren Peter Norstedt.
– Vi har ju en policy att de inte ska använda mobilerna på lektionerna men det durrar ju till då och då. Man tänker att det inte är hela världen om de kollar på mobilen någon gång men när det blir så här så märker man ju tydligt hur mycket det är, säger han.

I januari 2021 planeras en ny lag börja gälla i Sverige som innebär mobilförbud i klassrummen. Något som utbildningsminister Anna Ekström tycker är välkommet. Så här sa hon i en intervju med DN i juni:
– Så mycket som två tredjedelar av lärarna i högstadiet säger att de varje dag får lektionerna störda av sms, spel och chatt. Det jag vill uppnå är att lärarna inte ska behöva lägga den dyrbara lektionstiden på att motivera varför elever ska plocka undan mobilerna.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>