Hem NYHETER Vårbyelever inviger Tekniska museets kreativa labb

Vårbyelever inviger Tekniska museets kreativa labb

Publicerat av: Redaktionen

Skol- och integrationsprojektet Maker Tour – programmering i skolan gör succé runtom i Stockholm.

Målet är att stärka den digitala och tekniska kompetensen bland elever och deras lärare.

Vårbyskolan är en av de skolor som deltagit i satsningen. Nu får skolans 12 IT-ambassadörer i åldern 9 till 15 år inviga Tekniska museets nya kreativitetslabb – MakerLab.

Vårbyelever inviger Tekniska museets kreativa labb

– Genom Maker Tour-projektet har våra elever fått helt nya kunskaper och idéer inom programmering. Några av dem har nu blivit skolans IT-ambassadörer.

Bland annat kommer de att implementera nya appar och tillägg samt stötta sina klasskompisar i användningen av digitala verktyg, säger Malin Nömm, lärare vid Vårbyskolan i Vårby gård.

I dagarna blir det ännu fler maker-aktiviteter för eleverna. Tisdag 19 november klockan 13.00-14.30 inviger nämligen Vårbyskolans IT-ambassadörer Tekniska museets MakerLab – en kreativ mötesplats för unga.

Nyfiken på att skapa? Välkommen till MakerLab!

MakerLab på Tekniska syftar till att öka intresset för teknik, digitalisering och material av olika slag – både naturmaterial och konstmaterial. Glädje, nyfikenhet och problemlösning är i fokus och pedagogisk personal finns på plats och hjälper till om det behövs.

– De flesta är överens om att ungas teknikintresse behöver stärkas. I MakerLab testar vi en typ av läromiljö som integrerar traditionell hantverksfilosofi och praktiskt arbete i samspel med ny teknik, digitala redskap och spännande material. Återbruk och återvinning kommer att vara centralt i verksamheten, berättar Mariana Back, intendent på Tekniska museet som ansvarat för färdigställandet av MakerLab.

Under dagtid kommer Tekniskas MakerLab att vara tillgängligt för elever från förskola till gymnasium. Labbet kommer även att hålla öppet under vissa kvällar och helger för alla som är nyfikna på att arbeta kreativt.

För MakerLab samarbetar Tekniska med Lekolar och Hands On Science som bidragit med material och innehåll. Den gemensamma ambitionen är att arbeta ämnesöverskridande och inkludera konstformer i lärandet enligt lärandemodellen STEAM (Science, Technology, Engineering, Art and Math).

Museet har också stöd från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse avseende teknisk utrustning samt bidrag till barn- och lovverksamhet inom ramen för Maker Tour – programmering i skolan. Stiftelsen har även bidragit till den höginteraktiva utställningen MegaMind där MakerLab har sin hemvist.

Tekniska museet bedriver flera olika maker-projekt. Ett av dessa är Maker Tour – programmering i skolan som Vårbyskolan och ytterligare 45 skolor hittills hunnit delta i. Projektet vänder sig till mellanstadieskolor i utsatta områden i Stockholm. Med hjälp av en programmeringsbuss lastad med pedagoger, datorer, kretskort och robotar rullar Tekniska museet ut till mellanstadiesklasser i dessa områden.

Det tre veckor långa utbildningspaketet består av lärarintroduktion, workshops i skolan och på museet, kreativa utmaningar, lärarinspirationskvällar samt gratis lovverksamhet. Målsättningen är att bidra till Sveriges framtida kompetensförsörjning och innovationskraft inom teknik och programmering.

Maker Tour – programmering i skolan har nominerats till flera priser, bland annat ”Årets pedagogiska pris”, ”Årets samhällsbyggare”, samt ”Årets långsiktiga” i Gyllene Hjulet 2019. Läs mer om Maker Tour – Programmering i skolan på vår hemsida: https://www.tekniskamuseet.se/skola/maker-tour-programmering-i-skolan/

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>