Hem NYHETER ​Gleerups och ILT skapar nya möjligheter för flerspråkiga klassrum

​Gleerups och ILT skapar nya möjligheter för flerspråkiga klassrum

Publicerat av: Redaktionen

Äntligen kan Gleerups tillsammans med ILT erbjuda filmer på flera språk i Gleerups digitala läromedel vilket många användare har efterfrågat.

Nu får både lärare och elever tillgång till nya filmer, inläst text och fördjupningsguider på modersmål direkt i  läromedlen.

​Gleerups och ILT skapar nya möjligheter för flerspråkiga klassrum

Under våren hålls populära inspirationsträffar för lärare runt om i landet om de nya möjligheter som nu skapas för flerspråkiga klassrum.

I det flerspråkiga klassrummet bör alla språkliga resurser uppmuntras. Aktuell forskning visar på vikten av att eleven stöttas växelvis på svenska och på sitt modersmål för att utveckla lärandet. Med digitala läromedel skapas nya möjligheter att arbeta flexibelt, oavsett språklig bakgrund.

200 nya filmer på flera språk

Nu lanseras 200 helt nya Begreppafilmer från ILT Inläsningstjänst direkt i Gleerups digitala läromedel för åk 7-9. De korta filmerna tar sin utgångspunkt i det centrala innehållet och ger förförståelse och förklarar nyckelbegrepp i NO och SO. Filmerna finns tillgängliga på svenska för alla som använder Gleerups digitala läromedel.

För de skolor som har avtal på Begreppa finns det dessutom möjlighet att titta på filmerna på engelska, arabiska, somaliska, dari och tigrinja.

– Att integrera våra Begreppafilmer i Gleerups digitala läromedel gör att vi finns där eleven finns om de jobbar digitalt. Det underlättar för alla, säger Jakob Skogholm, vd ILT Inläsningstjänst.

Inläst text

I alla Gleerups digitala läromedel finns idag möjlighet att lyssna på texten med hjälp av talsyntes. I samarbete med ILT Inläsningstjänst är det nu också möjligt att lyssna på läromedlen med inläst ljud som alternativ.

– Vi ser att de nya flerspråkiga tjänsterna ger mervärde i klassrummet. Vi är mycket stolta över att tillsammans med ILT Inläsningstjänst nu skapa ännu bättre förutsättningar för fler elever, säger Åsa Steholt Vernerson, vd Gleerups.

Uppskattade inspirationskvällar

Just nu arrangerar Gleerups och ILT tillsammans en rad populära inspirationskvällar på flera orter runt om i landet. Fokus ligger på att skapa nya och fler möjligheter för flerspråkiga klassrum med hjälp av ILT:s tjänst Begreppa i Gleerups digitala läromedel.

Fler möjligheter att ge alla elever samma chans

Redan idag har kommuner eller skolor som använder Gleerups digitala läromedel och tjänsten Begreppa från ILT Inläsningstjänst tillgång till Begreppaguider direkt i sina digitala läromedel. Begreppa är en kombination av filmer och audioguider. Under året kommer det nya Begreppaguider i fler ämnen och på fler språk.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>