Det var 2008 som kommunen beslutade att lägga ner Adolfsbergsskolan, som den hette då.
Stök och elevflykt gjorde att politikerna inte såg en framtid för skolan.
Men det fanns krafter som ville jobba för en förändring och samma år tog Vittra över verksamheten. Adolfsbergsskolan blev Vittra Adolfsberg. När Vittra nyligen arrangerade sin årliga gemensamma kompetensdag för alla 26 för-och grundskolor fick Vittra Adolfsberg i Helsingborg pris i kategorin Årets livschansbyggare. Den resa som skolan gjort under de senaste åtta åren är på många sätt unik.
För åtta år sedan hade den nytillträdde rektorn Carina Leffler och hennes medarbetare en tuff uppgift framför sig – att vända en skola som i mångas ögon redan var utdömd.
– Skolan hade inget bra rykte på den tiden och det var mycket skriverier i tidningen. Många sökte sig bort från Adolfsbergsskolan. När Vittra beslutade att ta över skolan var det många som var skeptiska, vi sågs som en privatskola som bara ville tjäna pengar och det fanns en oro för hur det skulle bli, berättar läraren och arbetslagsledaren Linda Hurtig som har jobbat på skolan sedan starten.
Linda Hurtig kom från Vittra Landborgen och under våren och sommaren 2008 ingick hon i det team som skulle ge skolan en välbehövlig nystart. De första månaderna innebar hårt arbete för att få skolan redo inför höstterminen och nyfikna elever tittade ibland förbi för att se hur deras nya skola tog form. De som jobbade på Adolfsbergsskolan fick söka om sina tjänster men intresset var svalt.
– Det var faktiskt ingen som valde att göra det, förutom några skolmorföräldrar. Så vi stod där med en helt ny personalgrupp när skolan öppnade igen i augusti, säger Linda Hurtig.
Den första tiden var utmanande. Hon berättar om hur den kultur som medarbetarna försökte införa på skolan mottogs med irritation bland eleverna.
– Eleverna testade oss, om vi skulle stå pall eller smita. Det dröjde faktiskt rätt länge innan de insåg att vi inte tänkte ge oss av någonstans. Vi försökte så mycket vi kunde vara en del av elevernas liv, med mycket samtal och relationsbyggande. Det dröjde nog två år innan det satte sig i väggarna att vi faktiskt ville vara med dem, säger Linda Hurtig.
Idag är situationen helt annorlunda. Barnen och eleverna är mycket tryggare och de är mer motiverade i sitt skolarbete, vilket avspeglas i elevernas kunskapsresultat. Själv är jag glad varje dag när jag går till jobbet. För mig är skolan som en familj, säger Linda.
Anders Ullström, SO-lärare och ansvarig för skolans fotbollsprofil, tycker att det egna engagemanget också är en av de största utmaningarna.
– Man blir väldigt engagerad och involverad i dessa elever, så det är ibland svårt att släppa saker när man går hem för dagen. Våra elever har en enorm värme när de möter andra människor, det slås man av direkt när man kliver innanför dörrarna här, säger han.
Själva priset är alla medarbetare självklart stola över, Linda Hurtig förklarar vad ordet livschans betyder för henne.
– Det är att lära sig att ta tillvara på sina styrkor och att våga ta hjälp av andra när det gäller saker man inte behärskar lika bra. Livschanser handlar inte om att alltid vara bäst, det handlar om att göra så gott man kan och att tro på sig själv och sin förmåga.
Den resa som Vittra Adolfsberg har gjort är ett tydligt exempel på att det går att vända en skola. Enligt Linda hurtig har det betytt mycket att ingå i Vittra och AcadeMedia.
– Det ramverk och de verktyg som finns inom Vittra gör att vi vet hur vi ska förhålla oss i olika frågor. Samtidigt måste vi göra på vårt sätt utifrån våra förutsättningar och det har vi fått utrymme att göra. Sen är det ju inte så att allt bara är frid och fröjd nu, vi har också utmaningar framför oss och måste hela tiden jobba stenhårt för att fortsätta utvecklas, säger hon.
De som tvivlade på Vittras ambitioner när de räddade Adolfsbergsskolan från nedläggning har fått sitt svar. Linda Hurtig och hennes kollegor gav inte upp, tvärtom. De jobbade hårt och tålmodigt för att ge Adolfsberg en skola som området så väl behöver.
I augusti fyller Vittra Adolfsberg nio år och Linda Hurtig har fortfarande inga planer på att lämna.
– Det blir ett nytt spännande läsår. Vi får nya medarbetare som ska komma in i gänget och trivas här, och eleverna ska fortsätta känna att deras lärare bryr sig om dem. Så fort man visar det så sker utveckling. På Vittra Adolfsberg är man mer än ”bara” lärare, man är även vän, ledare och vägledare, säger hon.