Rektorn som brinner för att inspirera barn och skapa helhet på Lärande Förskola
Hem REPORTAGE Rektorn som brinner för att vara en aktiv del och inspirera barn på Lärande Förskola

Rektorn som brinner för att vara en aktiv del och inspirera barn på Lärande Förskola

Publicerat av: Redaktionen

Petra Lökeberg, rektor på Lärande Förskola Omvärlden och Skutan sedan maj, brinner för att vara en aktiv del av förskolans vardag.

För henne handlar ledarskapet bland annat om att känna pulsen på nära håll tillsammans med pedagoger, vårdnadshavare och barn.

– Det känns genuint och fantastiskt roligt att få vara en del av en spännande resa med Lärandemodellen som stöd och inspiration, berättar hon. Jag har alltid brunnit för förskolan och vill känna pulsen. På Lärande får jag möjlighet att använda hela min potential för allt vi ser och gör i verksamheten för våra barn.

Petra har även erfarenheter från grundskolan, men med flest år inom förskolan är det just det som hon brinner för och där som hon vill lägga sitt fokus. Det har hon vetat länge. Hon har hunnit skaffa sig bred kompetens från olika roller som till exempel rektor i ca 15 års tid, handledare och verksamhetsutvecklare. Som ledare för en avdelning med flerfunktionshindrade barn, har hon arbetat för barnens rättigheter utifrån deras förutsättningar, vilket gav väldigt mycket berättar hon.

När hon beskriver vad som lockade henne till Lärande Förskola säger hon:

– Jag ville tillbaka till friskolornas värld. Ett koncept jag trivs i. Med tydlig organisation och med tydliga ramar. Det är viktigt att vi ser och tar tillvara på all medvetenhet och kompetens som finns på förskolan. Att hitta bra sätt att leda utvecklingen på, så att alla våra barn får rätt undervisning. Det tycker jag att de får med hjälp av Lärandemodellen. Det finns så otroligt mycket möjligheter.

– Med Lärandes kärnvärden och information som jag hittade på webben kändes det väldigt äkta för mig. Att få jobba med ”rätt” saker helt enkelt, tillägger hon. Mycket är på gång på Lärande och jag vill vara med att ta Lärandemodellen vidare.

Rektorn som brinner för att inspirera barn och skapa helhet på Lärande Förskola

Petra Lökeberg

Vidare berättar Petra att lärmiljön och undervisningen inom förskolan behöver vara likvärdig. Den finns och kommer att vidareutvecklas. Att tillsammans med både medarbetare och barn få möjligheten att jobba med uppdragen, att analysera och ge utrymme för reflektioner där vi ständigt lär oss och skapar ännu bättre förutsättningar för våra barn framåt.

-Vi vill inspirera våra barn till att få utmanas utifrån deras egna förutsättningar oavsett vem de är, lägger hon till.

– Effekten av Lärandemodellen har skett i en positiv riktning. Jag har bland annat sett vår fysiska lärmiljö växa fram och förändras till en mer enhetlighet som till exempel inredningsdetaljer. Det belyser verkligen vilka vi är på Lärande. Medarbetarna visar också på en otrolig stolthet när de ser sin verksamhet utvecklas och formas. De visar på stor vilja, engagemang och lösningsförmåga för sin verksamhet. De vill gärna visa upp och bär stolta sina kläder med det nya varumärket. Det märks att vi har lyft, berättar hon.

På en sista fråga om vad Petra skulle vilja skicka med till föräldrar som är nyfikna på Lärande Förskola Skutan och Omvärlden, säger hon:

– Alla barn ska komma till sin rätt då vi möter barnet där den är. Vi har målet att barnen ska leda och vara motorn till undervisningen med hjälp av rätt verktyg, uppdrag och lärmiljö. Hör jättegärna av er om ni vill veta mer eller har frågor. Vi har en enorm vilja att lyssna på föräldrar och familjen. Vi är måna om helheten. Alla barn är lika viktiga oavsett förutsättningar. Vi har möjligheten att utvecklas och att skapa det bästa tillsammans! Välkomna avlutar hon och ler.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>