Utmärkelsen Årets språkliga eldsjäl 2021 tilldelas modersmålsläraren Agustín Riverol
Hem Reportage Utmärkelsen Årets språkliga eldsjäl tilldelas modersmålsläraren Agustín Riverol

Utmärkelsen Årets språkliga eldsjäl tilldelas modersmålsläraren Agustín Riverol

Publicerat av: Redaktionen

Utmärkelsen Årets språkliga eldsjäl 2021 tilldelas modersmålsläraren Agustín Riverol för hans kompetens, engagemang och passion för modersmålsundervisning och det spanska språket.

Agustín Riverol arbetar på Språkcentrum i Stockholm, som tillhandahåller modersmålsundervisning till skolor i Stockholm.

–Jag känner mig oerhört glad för utmärkelsen, säger han.

Agustín har en stark kärlek till det spanska språket. Det tycker han också är viktigt att förmedla till eleverna.

–Jag vill att eleverna ska känna att jag brinner för det jag gör, att jag älskar spanskan och att jag älskar att undervisa dem, säger han.

Som modersmålslärare får han ofta en väldigt speciell relation till sina elever och deras familjer i jämförelse med när han undervisar spanska i helklass, vilket han också gör i en grundskola.

–Jag har som modersmålslärare större möjlighet att lära känna eleverna bättre eftersom grupperna är mindre. Tillsammans med eleverna kan jag anpassa undervisningen efter deras olika kunskapsnivåer och behov och det gör att vi får en annan relation.

Utmärkelsen Årets språkliga eldsjäl 2021 tilldelas modersmålsläraren Agustín Riverol

Agustín Riverol

Agustín berättar att han har höga förväntningar på sina elever.

–Jag vill att de ska kämpa hårt. Och att de ska veta att jag finns där för att guida dem utifrån deras egna behov. På så sätt kommer de vidare i sin språkutveckling, säger han.

Modersmålsundervisningen är viktig för elevernas utveckling på flera sätt, framhåller Agustín. Därför försöker han vara en brygga mellan den vanliga undervisningen och modersmålsundervisningen.

–Jag jobbar på sex skolor i Stockholm. När jag kommer till en skola går jag alltid till lärarrummet för att dricka lite kaffe och prata med lärare som undervisar mina elever i andra ämnen. Då kan jag få koll på vad eleverna håller på med och kan anpassa modersmålsundervisningen så att den stärker elevernas kunskapsutveckling även i andra ämnen.

I modersmålslärarens arbete ingår även kontakter med vårdnadshavarna. Agustín upplever att han ofta får en personlig relation även med elevernas föräldrar.

–Det kan hända att föräldrar hör av sig till mig med frågor om deras privata liv, till exempel hur samhället fungerar eller hur de ska göra i kontakt med myndigheter. På många sätt fungerar jag som en länk mellan elever, föräldrar, skolan och hela samhället. Det är en väldigt fin del av mitt jobb, säger Agustín.

Den 3 november tilldelas Agustín Riverol utmärkelsen Årets språkliga eldsjäl 2021 på konferensen Lärkraft i Stockholm. I juryns motivering framhålls hans kompetens, engagemang och passion för modersmålsundervisning, det spanska språket och pedagogik vilket har påverkat, förändrat och varit en ledstjärna för både hans elever och många i lärarvärlden.

Priset delas ut av Lärarnas Riksförbund och ILT Inläsningstjänst för att uppmärksamma det viktiga arbete som modersmålslärare gör runt om i Sverige, och visa på goda exempel.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>