Larry Johnson avslutade med”I wish you Godspeed and all well!”sin föreläsning, den i anrika Church House i hjärtat av Westminster, för någon vecka sedan. Larry Johnson leder arbetet med Horizon Report, som redovisar trender och teknik som kan driva innovativ undervisning.
I publiken satt 310 skolledare och pedagoger som tog chansen att lära mer om skolutveckling i framkant och nätverka med kollegor från skolor och förskolor i hela Sverige.
Johnson är en av de auktoriteter på skolforskning som våra gäster på #ateabett16 lyssnade på i januari, när Atea Skolas skolutvecklingsresa i samband med BETT gick av stapeln. Under våren väntas Skolverket presentera en nationell strategi för skolans digitalisering och det är extra glädjande att representanter för just Skolverket fanns bland gästerna för att lyssna, delta och nätverka.
Michael Fullan, forskare och författare visade vägen för hur skolans och förskolans huvudmän bygger ett professionellt kapital och vikten av att förändra kultur på organisationsnivå och inte nöja sig med att driva förändring på individnivå.
Vår ”egen” Susanne Kjällander, forskare vid SU, har studerat små barn och hur de använder lärplattor och gör medvetna val i sitt utforskande. Hon berättade om sin forskning om barns digitala vanor och hur det är möjligt att utnyttja det i lärsituationer i förskolan.
Elever från ACS Hillingdon International School visade hur de lär sig programmera i skolan, vilket vi kan dra lärdomar av inför den nationella digitala strategin för skola som väntas i mars.
Har skolledare ansvar för etiska överväganden när man köper digitala verktyg?
Det tycker vi på Atea Skola, och Andreas Rydell, kvalitets- och miljöansvarig på Atea berättade om vilka krav som kan och bör ställas i alla led i leverantörskedjan. Många höjde på ögonbrynen och rynkade på pannan när Andreas visade konsekvenser av brytning av konfliktmineraler och hur arbetare i fabriker ofta lever. Genom att ställa frågor och ställa krav kan du som upphandlar och köper digitala verktyg påverka människors livsvillkor till det bättre.
Vi fick också uppleva fantastiska Nadja Casadeis resa mot #Riovanschen. Nadja har kämpat mot cancer och är på väg mot OS i friidrott med långa kliv och skyhögt satta mål. En stark berättelse som satte spår i de som lyssnade. Nadja lotsade också våra gäster ut i S:t James Park på en frisk morgonjogg.
Under fredagen kunde våra gäster välja att åka på skolbesök, till Ciscos EBC, delta i workshops och umgås med elever från Flitch Green som höll pop up-skola på hotellet där vi bodde.
Alla hade chansen att besöka de enorma mässhallarna på ExCel där tillverkare visade produkter och tjänster för utbildning och där föreläsningar och seminarier pågår fyra dagar.
Vår resa avslutades med en galamiddag på Lincoln’s Inn – till vardags hemvist för Londons advokater med anor från 1422 och misstänkt likt Hogwart’s. Vi såg inte till några trollkarlar eller ugglor i år, men däremot en alldeles fantastisk barbershop-kör som fyllde lokalen med kraftiga stämmor och bekanta låtar och ett sorl av människor som bytte erfarenheter från dagarna tillsammans i London.
Skribent till inlägget är Lena Tamme, verksamhetsutvecklare på Atea Skola.
[wpdevart_youtube playlist=”Oknpp5kMxPM” width=”640″ height=”385″ autoplay=”0″ theme=”dark” loop_video=”0″ enable_fullscreen=”1″ show_related=”1″ show_popup=”0″ thumb_popup_width=”213″ thumb_popup_height=”128″ show_title=”1″ show_youtube_icon=”1″ show_annotations=”1″ show_progress_bar_color=”red” autohide_parameters=”1″ set_initial_volume=”false” initial_volume=”100″ disable_keyboard=”0″]Oknpp5kMxPM[/wpdevart_youtube]