Hem POLITIK 20 miljoner deltagare i studieförbundens kulturprogram

20 miljoner deltagare i studieförbundens kulturprogram

Publicerat av: Redaktionen

Studieförbundens deltagare i kulturprogram ökar över tid.

Under 2015 hade studieförbundens kulturprogram 20 miljoner deltagare.

Flest deltagare har arrangemang inom området musik, dans och dramatik. Det visar en ny statistikrapport om studieförbundens verksamhet från Myndigheten för kulturanalys.

20 miljoner deltagare i studieförbundens kulturprogram– Kulturaktiviteterna inom studieförbundens verksamhet är betydande, såväl i bredd som omfattning.

Musikutövande utmärker sig särskilt då det är den dominerande kulturaktiviteten inom studieförbunden, säger Daniel Gustafsson, utredare och statistiker på Myndigheten för kulturanalys.

Statistiken visar även på regionala skillnader. Under 2015 förekom det flest arrangemang inom studieförbunden i de mer befolkningsrika länen. Men sett till antal arrangemang per invånare så var det flest i Västerbottens län.

– Då vi tar hänsyn till antalet invånare per län ser vi att det anordnats klart minst antal studiecirklar och kulturprogram i Stockholms län, flest antal studiecirklar och kulturprogram anordnas i mindre befolkningsrika län. Västerbotten är det län som har flest aktiviteter per invånare, säger Daniel Gustafsson.

En majoritet av deltagarna i studiecirkelverksamheten är kvinnor (56 procent). Närmare en femtedel av deltagarna i studiecirklar hade utländsk bakgrund. Deltagare med högre utbildning liksom äldre deltagare var totalt sett överrepresenterade.

Statistiken visar att de tio studieförbund som finns idag sammantaget står för en mycket omfattande bildnings- och kulturverksamhet i samhället. Enbart i studiecirklarna deltog 2015 cirka 1,7 miljoner deltagare. I verksamhetsformen Kulturprogram var deltagarna/besökarna cirka 20 miljoner och i Annan folkbildningsverksamhet var antalet deltagare ungefär 740 000.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>