Hem SKOLNIVÅGYMNASIUM Gymnasieelever i Nacka påverkar Bryssel

Gymnasieelever i Nacka påverkar Bryssel

Publicerat av: Redaktionen

Praktiska gymnasiet i Nacka är uttagna att representera Sverige i Bryssel, för att diskutera sina åsikter och förhoppningar inför det kommande valet till Europaparlamentet.

Eleverna kommer att lägga fram tre förslag på prioriteringar som deras generation anser är viktigast för Europaparlamentet att ta itu med.

Nästa vecka reser gymnasieeleverna Kacper Barcz, Anis Hamouda och Emma Holm från Praktiska Nacka tillsammans med sin lärare till Bryssel för att delta i evenemanget ”Your Europe, Your Say 2019. Skolan är en av 33 skolor från hela Europa som kommer att vara närvarande.

– Som skolans EU-ambassadör ansökte och motiverade jag varför vår skola skulle bli utvald. Jag tycker det är extra roligt att elever från ett yrkesgymnasium blivit utvalda att representera Sverige i år, det är nog första gången det hänt, säger Oskar Andersson, lärare i historia och samhällskunskap på skola, som reser med eleverna till Bryssel.

Gymnasieelever i Nacka påverkar Bryssel

Your Europe Your Say (YEYS) grundades 2010 av Europeiska Ekonomiska och Sociala Kommittén (EESK) en rådgivande institution inom EU. Syftet är att ungdomar under 18 år från hela Europa en röst och en plattform för diskussioner om hur de ser på framtidsfrågor.

Eleverna kommer att lägga fram tre förslag på prioriteringar som deras generation anser är viktigast för Europaparlamentet att ta itu med. Det kan handla om allt från utbildning, arbetslöshet och miljöpåverkan till jämställdhet och segregation.

EESK som företräder det civila samhället på europeisk nivå kommer att se till att ungdomarnas förslag når lagstiftarna i Europaparlamentet.

Som en del av förberedelserna inför evenemanget fick skolan i februari besök av Bo Jansson, ledamot av EESK, som berättade för eleverna om vad de kan förvänta sig av dagarna.

– Det kommer bli en spännande erfarenhet och utmaning för våra elever att få vara en del av detta evenemang och tillsammans med ungdomar från hela Europa diskutera viktiga framtidsfrågor som berör dem alla, säger Oskar Andersson.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>