Som ett av sex lärosäten i landet har Institutionen för estetiska ämnen, Umeå universitet, av regeringen tilldelats medel för att fler kulturskolelärare ska kunna utbildas.
Det är för att förbättra förutsättningarna för att rekrytera lärare till kulturskolan som regeringen föreslår en satsning på ett ”kulturskolekliv” motsvarande 25 miljoner kronor för 2018 och sedan 40 miljoner kronor årligen från och med 2019.
Umeå universitet är ett av de lärosäten som nu får den högsta tilldelningen på 4,5 miljoner kronor.
– Jag hade förväntat mig att vi skulle få delta i satsningen, men att vi skulle få så stor tilldelning av medel kändes som en stor överraskning. Fick beskedet i på skärtorsdagen, så det blev en riktig påskpresent, säger Anna Widén, prefekt på Institutionen för estetiska ämnen
– Vid vår institution finns flera estetiska ämnen i lärarutbildningen samlade under ett och samma tak. Vi ger kurser i både musik, slöjd och bild, vilket ligger i linje med den satsning på bredd som föreslagits.
Anna Widén berättar vidare att satsningen med kulturskoleklivet i praktiken innebär att man kommer att kunna utveckla både yrkesutbildningar och behörighetsgivande kurser med inriktning mot kulturskolan.
– Det är en viktig insats nationellt sett men även regionalt, eftersom vi är det lärosäte som kommer bli ensamma om att samverka för utbildningarna i norra Sverige.
Vid Institutionen för estetiska ämnen finns redan en etablerad samverkan med musikskolan i Umeå kommun, men med satsningen kan man nu samverka med fler kommuner och därmed stärka kulturskolans nätverk i hela Norrland.
– Det behövs och bidrar för att göra regionens barn- och ungdomskulturliv bärkraftigt. Jag har mött flera lärare inom fältet som efterfrågat samordning och utbildningsansvar. Att kulturskolan nu får en egen utbildningsväg menar jag är en viktig del i professionaliseringen av den kategori av lärare som arbetar där.
I och med satsningen finns nu möjlighet att göra en insats för att stärka rekrytering av nya lärare till kulturskolan, men också ge obehöriga lärare den behörighet och kompetens de behöver i det dagliga arbetet.
– Satsningen kan också öppna vägar för etablerad samverkan mellan universitetet och kulturverksamhet i övriga samhället. Detta länkar samman kulturer som representerar utbildning och bildning.
Anna Widén ser fram emot medverkan i satsningen och att den på lång sikt ska ge möjlighet och bidra till en kunskapsutveckling som i förlängningen stärker regionens barn- och ungdomsverksamhet.
– Jag hoppas att fler barn och ungdomar får utveckla sina konstnärliga förmågor genom att ta del av den fantastiska estetiska verksamhet som erbjuds genom kulturskolorna.