Allbry Debatt: Replik i debatten om skolkuratorns roll
Hem HÄLSA Allbry Debatt: Replik i debatten om skolkuratorns roll

Allbry Debatt: Replik i debatten om skolkuratorns roll

Publicerat av: Redaktionen

”När barn- och ungdomspsykiatrin haltar löser man inte problemen genom att, som Sveriges skolkuratorers förening, skjuta ifrån sig ansvaret. Skolkuratorns roll och det psykosociala ansvaret är nu viktigare än någonsin. Ska vi lyckas få välmående barn och unga måste de individuella behoven tillgodoses och skolans ansvar prioriteras.”

Detta menar Allbrys Cem Celepli Atci och Cecilia Gustafsson i sin replik i debatten om skolkuratorns roll som nu går att läsa på akademikern.se.

Köerna till BUP växer och mindre än hälften av de sökande får hjälp i tid

Debatten om skolkurators roll har aktualiserats. Detta sedan den intensiva medierapporteringen om de växande köerna till Barn- och ungdomspsykiatrin. Köerna till BUP har eskalerat och mindre än hälften av de sökande får hjälp i tid. Vilken ansvar har skolan i detta? Åsikterna om skolans och skolkuratorns ansvar är delade. Följ debatten på akademikern.se.

För att lyckas tillgodose den enskilda såväl som skolans och alla elevers välmående krävs nya metoder

Allbry Debatt: Replik i debatten om skolkuratorns roll

Allbry Debatt: Replik i debatten om skolkuratorns roll

Allbrys Cem Celepli Acti och Cecilia Gustafsson menar att skolans ansvar är stort och att skolkuratorns roll måste tas på större allvar. Vidare skriver man att eleverna ska kunna tillgodoses med enskilda samtal och individuella anpassningar. Detta lägger grund för det preventiva och elevhälsofrämjande arbetet.

För att lyckas tillgodose den enskilda såväl som skolans och alla elevers välmående krävs nya metoder. Elevhälsan måste moderniseras.

“När det individuella stödet nedprioriteras, nedprioriteras också alla de barn och unga som saknar en utomstående vuxen att vända sig till. Alla de barn och unga som senare riskerar att behöva psykiatrisk vård i brist på det preventiva och skolhälsoförebyggande stödet. Skolmisslyckande står i dag för en av de enskilt vanligaste orsakerna till psykisk ohälsa och depression, det är hög tid att skolkuratorns roll prioriteras och avanceras.”

Allbry verkar för att främja barn och ungas psykiska hälsa och att tillgängliggöra ökat stöd via elevhälsan. Vi uppmuntrar opinion och debatt, för att säkerställa att barnen och de ungas behov står i centrum.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>