Årets innovatörer vid Luleå tekniska universitet 2022
Hem EVENT Årets innovatörer vid Luleå tekniska universitet

Årets innovatörer vid Luleå tekniska universitet

Publicerat av: Redaktionen

Priset som årets studentinnovatör vid Luleå tekniska universitet går till Sofie Zätterqvist för ett kreativt koncept för alkoholfritt öl med syfte att utmana, utbilda och engagera unga människor kring genus och (o)jämställdhet.

Årets innovatör– anställd, går till Jonas Hedlund, professor i kemisk teknologi för en innovation med potiential att bli en viktig pusselbit för den gröna omställningen.

Luleå tekniska universitet vill genom utmärkelsen Årets innovatör uppmärksamma studenter och forskare vid Luleå tekniska universitet som har tagit fram en helt ny idé som kommersialiserats med nytta för det omgivande samhället. Priset utses av en jury med bland annat representanter från universitetets innovationsstödsystem och delas ut av Nordeas Norrlandsstiftelse.

Årets innovatörer vid Luleå tekniska universitet 2022

Årets innovatörer 2022 är Sofie Zätterqvist oxh Jonas Hedlund. Foto: Luleå tekniska universitet

– Med Årets innovatör vill vi uppmärksamma kreativa, nytänkande och entreprenöriella personer som tagit ett koncept vidare till tillämpning och kommersialisering.

-De kan ha utvecklat en ny tjänst, produkt eller process, alternativt bidragit till att lösa viktiga samhällsutmaningar, säger Anna Marklund projektledare på Samverkans- och innovationskontoret vid Luleå tekniska universitet.

Årets Innovatör – student 2022 går till Sofie Zätterqvist och hennes start up ”Don´t Be An Asshole Brewery” som utmanar samhällsnormen genom ett kreativt koncept för alkoholfritt öl med syfte att utmana, utbilda och engagera unga människor kring genus och (o)jämställdhet. En systemförändrande social innovation som på ett tillgängligt och roligt sätt kan bidra till ett mer jämställt och tryggare samhälle.

– Att bli utsedd till Årets innovatör på Luleå tekniska universitet betyder så mycket. Plötsligt har jag möjligheten att utveckla min idé till någonting större, där fler får chansen att förstå hur deras egna handlingar och beteenden bidrar till att upprätthålla genusordningen, och hur de kan gå från att vara passiva till aktiva motståndare, säger Sofie Zätterqvist, som studerat Grafisk design vid Luleå tekniska universitet och nu är i dialog med ett lokalt bryggeri om produktion.

Årets innovatör – anställd 2022 ges till Jonas Hedlund, professor och ämnesföreträdare i kemisk teknologi vid Luleå tekniska universitet. Han får priset för att ha utvecklat en unik och skalbar lösning för rening av gaser genom så kallade zeolitmembran. Metoden kan bli en viktig pusselbit i den gröna omställningen, genom att den sänker energianvändningen och elförbrukningen och minskar koldioxidutsläppen, i allt från mindre jordbruksanläggningar som producerar biogas till stora industrier.

– Det är hedrande att mitt arbete uppmärksammas. För mig är det mycket viktigt att min forskning kommer till nytta i samhället och jag har kämpat på länge med att ta min forskning närmare en kommersialisering. Priset känns som ett kvitto på att jag lyckats ta viktiga steg i rätt riktning. En uppgift som vi forskare har är att i samverkan med det omgivande samhället kommersialisera våra forskningsresultat. Utan kommersialisering, ingen klimatomställning, säger Jonas Hedlund, som med bolaget ZeoMem Sweden AB siktar mot industriell uppskalning av zeolitmembran för att rena bland annat biogas, naturgas och eten.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>