specialister i produktionsteknik stärker svensk industri
Hem FORSKNING Specialister i produktionsteknik stärker svensk industri

Specialister i produktionsteknik stärker svensk industri

Publicerat av: Redaktionen

16 specialister i produktionsteknik stärker svensk industri

I den nyligen avslutade företagsforskarskolan Sicomap vid Högskolan Väst har industridoktorander forskat i nära samverkan med elva industriföretag.

– De här personerna har utvecklat specialistkompetens inom produktionstekniska frågor som är relevanta för företagen. Majoriteten av dem driver nu andra forskningsuppdrag på företagens R&D-avdelningar, säger Per Nylén, professor och ansvarig för Sicomap på Högskolan Väst.

Totalt har 11 industriföretag engagerat 20 doktorander mellan 2012 och 2021. Hittills har 15 av dem hunnit ta sin doktorsexamen. Industridoktoranderna har studerat på Högskolan Västs forskarutbildning, parallellt med att de varit anställda av ett företag. Doktorandernas forskning har baserats på företagens olika behov av ny specialistkunskap inom specifika frågor.

”Bra form för samverkan”

– Företagsforskarskolor är en bra form av nära samverkan mellan näringslivet och akademin. Det är också ett naturligt val för vår högskola som har Arbetsintegrerat lärande som profil. Dessutom håller det oss uppdaterade om industrins forskningsbehov och det stärker högskolans långsiktiga samarbeten med svensk industri, säger Per Nylén.

Doktoranderna har löpande haft gemensamma seminarier för att ta del av varandras erfarenheter och kunskaper. Majoriteten har också breddat sina forskningserfarenheter genom att arbeta tre-fyra månader på ett internationellt välrenommerat forskningsinstitut i ett annat land.

”Värdefull feedback”

Som ordförande i styrgruppen för Sicomap har Johan Berglund tagit del av doktorandernas utveckling under forskarskolans tre sista år.

specialister i produktionsteknik stärker svensk industri

Ny spetskunskap inom produktionsteknik gör nytta inom industrin. Företagsforskarskolan Sicomap har genererat vassa forskare som nu forskar vidare på företag.

– Det har varit jätteintressant att följa dem och jag tror att de haft stor nytta av varandra och kontakterna med seniora forskare inom akademin. Att ta del av den akademiska världen, få feedback och lära av andras forskningsmetoder ger oerhört mycket. Det är min egen erfarenhet från när jag själv var industridoktorand i högskolans tidigare forskarskola Cape, berättar Johan, forskare vid RISE.

”Viktigt att forska tillsammans”

En annan nyckelperson i Sicomap är Anna-Karin Christiansson som stöttat och följt doktoranderna på nära håll under deras utbildning.

– Det har verkligen varit roligt att följa doktorandernas personliga utveckling under de här åren. Jag brinner för samverkan mellan industrin och akademin, för det är viktigt att forskning görs tillsammans, säger Anna-Karin som varit administrativt ansvarig för forskarskolan.

Efter Sicomap tar nya företagsforskarskolan Smart Industry Sweden vid. Den startade 2021 och här samverkar Högskolan Väst med fyra andra lärosäten. Båda forskarskolorna finansieras av KK-stiftelsen.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>