Hem NYHETER De ska kartlägga hur corona påverkat Kristianstadsbornas naturvanor

De ska kartlägga hur corona påverkat Kristianstadsbornas naturvanor

Publicerat av: Redaktionen

Hur har Covid-19-pandemin påverkat invånarnas naturvanor i Kristianstad kommun?

Den frågan ställer sig två landskapsvetarstudenter på Högskolan Kristianstad i sitt examensarbete och går därför ut med en enkät till alla kommunens myndiga medborgare.

Nu söker de svaren som förhoppningsvis ska leda till minskad påverkan och bättre förberedelser för framtida nyttjande av naturen i kommunen.

Vad handlar ert examensarbete om?

De ska kartlägga hur corona påverkat Kristianstadsbornas naturvanor

Moa Vitestam och Matilda Rask Olsson går tredje och sista terminen på Landskapsvetarprogrammet vid Högskolan Kristianstad.

– Grundtanken med vårt examensarbete är att använda data från enkäten och diskutera hur friluftsvanorna bland kommunens invånare har förändrats efter Covid-19-pandemins utveckling. Hur har invånarnas vanor förändrats, och varför har vanorna förändrats? frågar Moa Vitestam retoriskt.

– Vi vill också veta om det finns samband mellan var folk är bosatta och vilka sorters naturområden de besöker, förklarar Matilda Rask Olsson. Och finns det samband mellan var folk är bosatta och vilken aktivitet de främst ägnar sig åt i naturen under Covid-19-pandemin?

Varför föll valet av examensarbete på detta? Och hur kom ni på idén?

– Det har varit en väldigt aktuell fråga mellan oss landskapsvetare men även att nyheterna tagit upp hur det ökade naturintresset redan påverkat vårt landskap efter bara knappt ett halvt år. Sedan har vi själva upplevt att det är fler människor nu på samma platser som förr varit mindre besökta under tidigare år, konstaterar Moa.

– Efter våra år på utbildningen har vi fått så bred kunskap om ämnet att vi direkt förstod att denna eventuella förändring påverkar vår natur. Därför är det mer aktuellt än någonsin att kartlägga hur vi använder naturen så vi kan försöka minska vårt ”fotavtryck” på bästa sätt och förbereda för vårt framtida nyttjande av naturen, påpekar Matilda.

Vad hoppas ni enkäten ska ge svar på?

– Vi hoppas helt enkelt att enkäten ska ge ett bra underlag och ökad förståelse för hur Covid-19-pandemin påverkat invånarnas naturvanor i Kristianstads kommun. Resultatet kan bland annat kommunen, Naturvårdsverket och Länsstyrelsen använda sig av för att planera inför vårt framtida användande av naturen. Studien kan även appliceras på övriga kommuner i Sverige för en bredare förståelse hur Covid-19-pandemin påverkat svenska folkets naturvanor, förklarar Moa.

Vilka kan delta i enkäten? Och hur deltar man?

– Alla som är myndiga och bor i Kristianstads kommun kan svara på enkäten. Vi har gjort en online-enkät som den som vill delta enkelt kan gå in på via en länk [se nedan]. Ju fler svar desto bättre underlag och vi hoppas ju så klart på många svar, säger Moa.

Hur har ni själva påverkats av pandemin? Har ni var ute i naturen mer eller mindre, eller ungefär som tidigare?

– En direkt förändring i vardagen är att vi sedan mars haft distansundervisning i skolan och därför ägnat betydligt mer tid hemma. Därför har det blivit fler dagliga promenader. Sedan har det blivit allt vanligare att umgås ute i naturen med familj och vänner, konstaterar Matilda.

– För min hund har pandemin varit fantastisk. Jag har ju varit hemma betydligt mer och spenderat mycket mer tid ute, säger Moa.

– Mina helger har blivit lediga under hela våren och sommaren på grund av att mitt lags fotbollsmatcher har blivit inställda, så jag har i stället ägnat den tiden åt att besöka nya platser i naturen, berättar Matilda.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>