Självmord är vanligaste dödsorsaken i Sverige bland unga mellan 15 och 24 år.
Malmöföretaget Ommej har utvecklat ett digitalt verktyg som gör stor skillnad för barn och unga som hamnar i kläm när vårdköerna är långa.
– Om självmord ska förebyggas måste vi fånga upp dåligt mående i tid och ge rätt hjälp. Många unga faller mellan stolarna i dagens splittrade vårdsystem där köerna är långa. Det är där Ommej hjälper genom att ringa in grundproblemet, säger Nicolina Fransson, som är grundare och VD för Ommej.
Ommej har utvecklat en app som är ett kartläggningsverktyg där barn kan svara på frågor om sin tillvaro. Efter 20 år av arbete med barn- och familjefrågor på regional och nationell nivå grundade Nicolina Fransson Ommej som ett svar på den frustration hon kände inför allt prat om att lyssna på barnen, som hon upplevde stannade just där.
Ommej arbetar över hela Sverige tillsammans med kommuner, regioner i skolor och andra verksamheter.Den digitala lösning består även av ett verktyg för vuxna som arbetar med barn, kartlägger barnens behov och hjälper verksamheterna att utvärdera de insatser som ges. Verktyget skapar också större möjligheter till att samverka inom och mellan verksamheter.
Ny app hjälper barnen
Målet är att inte bara arbeta med offentliga verksamheter utan att finnas som stöd till alla barn. Därför har det nu även utvecklats en version av appen som alla barn kan ladda ner gratis.
– Det kan vara svårt för barn att prata om sin situation. Det kan handla om att de är mobbade i skolan eller att det är problem hemma och att de mår väldigt dåligt av någon orsak. Många unga känner sig bekväma med teknologi och berättar hellre om sina liv med hjälp av en app, säger Nicolina.
Oberoende forskning vid Malmö och Lunds universitet samt Region Gävleborg visar att Ommej ger barnen ett fungerande verktyg för att formulera sina problem så att de vuxna förstår grundproblematiken. Kommuner som använder appen kommer till samma slutsats och beräknar att Ommej kan spara både tid och många miljoner.