Facebook stöttar satsningar på unga och teknik på Luleå tekniska universitet
Hem NYHETER Facebook stöttar satsningar på unga och teknik på Luleå tekniska universitet

Facebook stöttar satsningar på unga och teknik på Luleå tekniska universitet

Publicerat av: Redaktionen

Facebook stöttar flera initiativ på Luleå tekniska universitet för att öka barns och ungas intresse för teknik- och naturämnena.

Facebook stöttar satsningar på unga och teknik på Luleå tekniska universitet

I satsningen Tech for Youth kan skolor bland annat delta i en teknikutmaning och använda universitetets studenter för kluriga, fjärrstyrda experiment.

– Målet på kort sikt är att vi vill att fler barn och unga finner glädjen i och inspireras av teknik- och naturämnen. På längre sikt vill vi bidra till en skola där elever oberoende av kön väljer intresse- och utbildningsområden, vilket har bäring på vårt eget lärosäte. Det handlar om såväl fler sökande till våra utbildningar som breddad rekrytering, vilket i sin tur har betydelse för vårt framtida kunskapssamhälle och arbetsmarknad. Det är en viktig fråga för oss alla, och tillsammans kan vi göra skillnad, säger Cathrine Norberg, prorektor vid Luleå tekniska universitet.

Facebook bidrar med totalt 1,3 miljoner kronor till Tech for Youth, som erbjuder en palett av kluriga och utmanande aktiviteter riktade mot elever i grundskolan, och till universitetets satsning på ArcTech Learning Laboratory, en knutpunkt för forskning om digitalt lärande där forskare, lärare, företag och offentliga organisationer möts.

– På Facebook strävar vi efter att vara en god partner i de regioner vi verkar, och att stötta initiativ som är viktiga för regionens livskraft. Tech for Youth är ett perfekt exempel på detta. Här får lärare bygga på sin utbildning och dela kunskap med sina elever, samtidigt som man vill inspirera barn, speciellt tjejer, att upptäcka vetenskapens och teknikens värld, säger Joel Kjellgren, Data Center Site Operations Director på Facebook i Luleå.

”Vi jobbar för det livslånga lärandet”

På ArcTech Learning Laboratory vill de involverade forskarna tillsammans med andra aktörer experimentera med teknik, VR, AI och digitala lärresurser för att se hur framtidens lärande kan utvecklas.

– Labbet ger oss en möjlighet, att i samverkan med andra aktörer, skapa digitala lärresurser som är framtagna på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet. Vi jobbar för det livslånga lärandet och ett hållbart yrkesliv men också mot skolverksamhet. Band annat studerar vi hur VR-teknik och spelelement kan användas i undervisningssammanhang, säger Caroline Graeske, biträdande professor vid Luleå tekniska universitet, som tillsammans med professor Peter Parnes ansvarar för forskning och samarbeten inom ArcTech Learning Laboratory.

Luleå tekniska universitet erbjuder omkring 100 olika utbildningsprogram inom teknik, ekonomi, samhälle, hälsa, lärande, media och musik.

Jobbar du inom skolans värld och vill veta mer om hur dina elever kan delta i Tech for Youths aktiviteter? Besök denna sida.

Vill du samverka med våra forskare inom ArcTech Learning Laboratory? Mer information finns här.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>