[KRÖNIKA] Kanske har du säkert hört dem, myterna kring datorer? Härmed tänker jag spräcka några av dem.
Ett: Om man har en iPad måste man ha en iPhone och gärna en MacBook, annars fungerar det inte ihop.
Jo, det fungerar alldeles utmärkt att ha en blandning av alla plattformar. Använd det ni trivs med. Det enda som egentligen inte kommer att fungera är iCloud, men det finns en massa alternativ till detta. (Google Drive, Microsoft OneDrive, Dropbox, m.m.) Man kan alltså ha en Androidtelefon, en iPad och en Windowsdator, eller varför inte en MacBook, Windows Phone-telefon och en iPad, eller en Samsungplatta med Ubuntu, en iPhone och en ChromeBook. Ja ni fattar.
Två: Jag vill inte skaffa en GMail/Live/Yahoo-adress för jag har redan en på konkurrenten.
Nej, det fungerar alldeles utmärkt att ha olika epostleverantörer för de har funktioner för att lägga in konkurrentens konton i sina system så du bara behöver logga in på ett ställe. Idag är det inte ovanligt att man dras med ett tiotal adresser eller fler, jag skulle bli sinnesslö om jag var tvungen att logga in på var och en av dem.
Tre: Ge eleverna i skolan varsin dator så lär de sig bättre.
Nja, skolan måste ha pedagoger som har jobbat med att använda datorn som ett pedagogiskt verktyg. Ofta behövs det omfattande utbildning för pedagoger inom detta område. Om man bara delar ut datorer, blir det ofta bara så att TV/Video ersätts av film via dator och projektor, overhead ersätts av powerpoints och papper och penna ersätts med tangentbord och skärm. Detta ger inte en utveckling, snarare inveckling.
Fyra: Ungar idag behöver inte lära sig datorer, de kan det redan.
Nja, de kan använda datorer, plattor och telefoner, men de har ofta inte lärt sig skriva i stycken och använda rubriker. De kan endast avhjälpa enklare fel, men de är snabba på att söka upp en lösning på problemet på internet. Precis där kommer problemet in, internet. Pedagoger i skolan måste nöta hela vägen från förskolan till högskolan, vad man kan göra och inte göra på internet. Jättemånga elever lägger upp bilder på sina kamrater när de festar, till exempel, dessa bilder kommer alltid finnas på internet så när en av de fotograferade kamraterna skall söka jobb, så blir det stopp. Många fall av nätmobbing skulle kunna motverkas om de lär sig från förskolan hur man pratar med varandra på internet. Vi behöver lära eleverna hur man beter sig på internet.
Fem: Det är bara Windows som är sårbart för virus/malware/trojaner.
Nej, alla operativsystem kan bli utsatta, men i olika omfattning. Windows har antagligen flest kända sårbarheter, men det kommer ofta säkerhetsuppdateringar för såväl Linux som OSX. Ett bra tips är att inte vara inloggad som administratör, oavsett operativsystem, samt att vara mycket försiktig med vad man laddar ned för filer och vilka dialogrutor man klickar på. (Har du vunnit en miljon Euro? Verkligen?) Låt inte vem som helst stoppa in USB-enheter i din dator, och snälla, sätt lösenord på era konton. Ja, alla! Använd långa lösenord, helst med flera ord och använd gärna stora och små bokstäver samt siffror. Kasta gärna in något skumt tecken i det också.
Sex: Jag behöver inget lösenord på min dator, jag har ändå inget hemligt på den.
Nej, inte du kanske, men den som hyr din smittade dator kanske har det. Smittade datorer hyrs ut på internet till att skicka spam, distribuera filer, ddos-atacker mot olika mål, m.m. Om du inte vill att din dator skall vara tillgänglig för andra att använda på internet så måste du ha lösenord på datorkontona. “Ja, men hur hittar de min dator?” Det gör dem inte, det är automatiska program som hela tiden letar igenom datorer över hela internet. De som går att smitta, angrips.
Sju: Jag måste skaffa Facebook/Instagram/Twitter för alla andra har det
Nej, man måste inte ha något av det om man inte vill, och inte trivs med den tanken. Man kan ha mycket nöje av det, men det är aldrig nödvändigt att skaffa det om man inte vill. Om arbetet kräver att man använder något av det, så kan man kräva att arbetsgivaren tillhandahåller det.
Jag kan fler myter, men dessa tycker jag nog är aktuella i dagsläget. Att använda datorer, telefoner och plattor är ju inte helt enkelt. Jag ber om ursäkt för det, å alla datornördas vägnar, om det hade varit användare med i processen när man uppfann datorerna så hade vi inte behövt datorutbildningar i någon större utsträckning. Det hade räckt med ett slags datorkörkort. Man kan ju gå ut på en bilparkering och (om man har nyckeln) låsa upp och köra iväg med vilken bil som helst. Oavsett årsmodell, växellåda och märke. Det går inte med en dator precis. Försök köra OSX på en IBM modell 90 och starta AmigaPaint, då får man problem.