Fjärrundervisning i högstadiet en vecka till – successiv återgång förbereds
Hem Kommuner Fjärrundervisning i högstadiet en vecka till – successiv återgång förbereds

Fjärrundervisning i högstadiet en vecka till – successiv återgång förbereds

Publicerat av: Redaktionen

Barn och skolnämndens presidium har idag beslutat att fjärrundervisningen i Lunds kommunala högstadieskolor ska fortsätta under nästa vecka.

Fjärrundervisning i högstadiet en vecka till – successiv återgång förberedsUnder tiden ska planering göras för att successivt kunna återgå till undervisning på plats med start för årskurs 9 1 februari.

– Det är fortsatt ett allvarligt läge och det bästa för eleverna är att få undervisningen på plats i skolorna. Men vi behöver vidta åtgärder och planera för att säkerställa att det kan ske på ett smittsäkert sätt säger, Mia Honeth (L), ordförande i Barn- och skolnämnden.

Idag meddelade regeringen förändringar inom en rad områden på grund av coronapandemin. Lund har sedan pandemins utbrott följt Folkhälsomyndighetens och Smittskydd Skånes rekommendationer och vidtagit ett stort antal åtgärder för att minska smittspridningen.

Smittskydd Skåne rekommenderar länets skolor att planera för en successiv återgång för elever i årskurs 7–9. Men att återgången ska göras så att trängsel kan undvikas. Barn- och skolnämndens presidium har därför beslutat att alla elever i årskurs 7–9 fortsätter med fjärrundervisning ytterligare en vecka till och med den 29 januari.

– Det är positivt att utvecklingen vad gäller smittspridningen går på rätt håll och att vi snart kan ha tillbaka eleverna i klassrummen. Men det är viktigt att det sker på ett säkert och strukturerat sätt som fungerar för såväl lärare, elever och övrig personal. Därför vill vi gemensamt ge skolorna ytterligare lite planeringstid för att möjliggöra det, säger Fanny Johansson (S), 2:e vice ordförande i barn- och skolnämnden.

Parallellt med fjärrundervisningen planeras för återgång till skolan för elever i årskurs 9 i Lunds kommunala grundskolor med start 1 februari. Under nästa vecka påbörjas planering för hur även årskurs 7 och 8 på sikt ska kunna återgå. Anledningen till att årskurs 9 är de som först ska återgå är för att de har kortast tid kvar i grundskolan ska söka till gymnasiet.

– Vi är glada över att nu kunna påbörja en planering för att succesivt kunna välkomna eleverna tillbaka till skolan. Även om vi har kunnat bedriva en fjärrundervisning med god undervisningskvalitet så är närundervisning alltid ett bättre alternativ både vad gäller undervisningen och det sociala sammanhanget för våra elever. Vi lägger nu upp en plan tillsammans med rektorerna för hur eleverna successivt ska komma tillbaka. Niorna är prioriterade för att komma tillbaka först då de har kortast tid kvar i grundskolan och ska söka till gymnasiet, säger Jytte Lindborg, skoldirektör i Lunds kommun.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>