Nordiska museet och UR prisar elever för vardagsberättelser
Hem EVENT För andra gången prisar Nordiska museet och UR elever för vardagsberättelser

För andra gången prisar Nordiska museet och UR elever för vardagsberättelser

Publicerat av: Redaktionen

För andra gången delar Nordiska museet och UR ut utmärkelsen ”Årets skaffare” till två skolklasser som särskilt väl hjälpt museet att dokumentera sina liv för framtiden i insamlingsprojektet “Mitt liv”.

Årets vinnare är klass 4–6 i Valstads skola i Tidaholms kommun och klass 3–4 i Yngsjö skola i Kristianstads kommun.

”Mitt liv” har så här långt genererat 2818 inskickade bidrag som alla sparas för framtiden i Nordiska museets samlingar.

Våren 2020 startade UR och Nordiska museet den fleråriga digitala insamlingen ”Mitt liv” där landets alla skolbarn kan berätta om sin tillvaro här och nu med fokus på en helt vanlig dag. Insamlingen genomförs och presenteras på museisajten minnen.se/mittliv.

Nordiska museet och UR prisar elever för vardagsberättelser

Årets vinnare är klass 3–4 i Yngsjö skola i Kristianstads kommun och klass 4–6 i Valstads skola i Tidaholms kommun. Foto: Yngsjö skola & Valstads skola.

Sedan starten deltar 343 klasser fördelade på 193 skolor från Kiruna i norr till svenska skolan i Marbella. Tillsammans har de producerat och skickat in 2818 berättelser om sitt vardagsliv till Nordiska museets samlingar. Två skolklasser som särskilt väl hjälpt till att dokumentera sin samtid för framtiden får nu utmärkelsen “Årets skaffare 2022”. “Skaffare” refererar till Artur Hazelius benämning på sina medhjälpare i det stora insamlingsarbetet som låg till grund för Nordiska museets samlingar.

Juryns motiveringar till Årets Skaffare

Klass 4–6 i Valstads skola i Tidaholms kommun tilldelas priset Årets Skaffare år 2022:
”Med ögon för de små detaljerna berättar eleverna om en dag i sina liv år 2022. Genom sina bidrag får framtidens människor kunskap om varför reflexvästar är bra i mörkret, om vad en mobiltelefon kan användas till, om hur kyla känns i kroppen och om olika spännande frukostvanor. Här finns också värdefull information om hur en skoldag kan se ut, om elevernas fritid, vänner och familj.”

Klass 3–4 i Yngsjö skola i Kristianstads kommun tilldelas priset Årets Skaffare år 2022:

”Med ett spännande material bestående av tankekartor, fotografier och ett par filmer berättar eleverna om en dag i sina liv. Eleverna reflekterar över sig själva och sin samtid i ett historiskt perspektiv men lyfter också dagsaktuella händelser som dyra elräkningar och soldater på Gotland. Här finns också gott om vardagliga betraktelser om lekar, sport, vänner, familj och många husdjur.”

– Det är fantastiskt roligt att så många skolor och klasser i hela landet, storstäder och landsbygd, har deltagit i insamlingen. Berättelserna blir en del av museets samlingar och kommer att användas för forskning, säger Sanne Houby-Nielsen, styresman på Stiftelsen Nordiska museet.

– Jag är stolt och glad över denna insamling där UR bidrar med digitalt tillgänglig historiekunskap. Att ha kunskap om historien och hur den påverkar oss är en nyckel för att förstå sin samtid. Vi lever i en orolig tid, det är krig i Europa, och det är min förhoppning att det här priset kan motivera barn över hela Sverige till att dela skildringar av sin vardag framåt. Berättelser som kommer bli enormt värdefulla för framtida forskning, säger Sofia Wadensjö Karén, vd på UR.

Alla lärare och skolor i Sverige är välkomna att engagera sig i insamlingen ”Mitt liv” och deltar därmed i tävlingen “Årets skaffare 2023”. All information om hur man kommer igång med sin klass finns här: https://minnen.se/mittliv.

Insamlingsprojektet ”Mitt liv” nominerades till Årets pedagogiska pris 2021.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>