Hem NYHETER Hanna och Amalia från Lycksele är Månadens Nätänglar februari 2019

Hanna och Amalia från Lycksele är Månadens Nätänglar februari 2019

Publicerat av: Redaktionen

18-åriga Hanna Ström och Amalia Hägglund har skapat ett UF-företag vars syfte är att föreläsa om näthat i skolor. Idag verkar de i Lycksele men fler kommuner har visat intresse för det lyckade projektet.

För sitt mycket viktiga arbete tilldelas de utmärkelsen Månadens Nätängel.

Hanna och Amalia från Lycksele är Månadens Nätänglar februari 2019

Det innebär också att de är automatiskt nominerad till priset Årets Nätängel som delas ut i november varje år av försäkringsbolaget mySafety.

Priset Årets Nätängel instiftades 2015 som en reaktion mot den allt hårdare tonen på nätet.

Det syftar till att uppmärksamma alla de som motverkar näthat och bidrar till att göra nätet en tryggare, trevligare och mer inspirerande plats.

Med Månadens Nätängel vill mySafety lyfta fler individer och organisationer som gör det där lilla extra under året. Utmärkelsen innebär också att man med automatik blir nominerad till Årets Nätängel.

Hanna Ström och Amalia Hägglund har nu utsetts till Månadens Nätängel februari 2019 med motiveringen:

Hanna och Amalia är två eldsjälar som inte bara förstått vikten och allvaret i frågan om näthat. De har även modet och kraften att försöka göra något åt det. Att ta tillfället i akt och skapa ett företag kring konceptet visar inte bara på vilja utan även på drivkraft utöver det vanliga. Att låta eleverna de föreläser för skriva på ett snällhetskontrakt är bara det en konkret åtgärd som förtjänar all uppmärksamhet det kan få.

– Vi är oerhört glada och stolta över att få ta emot denna utmärkelse. Det betyder mycket för oss och UF-företagets fortsatta utveckling och känns som ett kvitto på att arbetet uppmärksammas nationellt. Vi hoppas det kan hjälpa till att ännu fler ser vårt initiativ och förstår vikten av att själva föregå med ett gott exempel, säger Amalia Hägglund.

– Vi är den första generationen som växt upp med sociala medier. Vi känner varmt i hjärtat att vi vill använda våra kunskaper och erfarenheter för att vägleda andra till en bättre värld. Näthat får aldrig accepteras och i slutändan är det bara vi själva som kan se till att utvecklingen stoppas och att tonen på nätet blir bättre, säger Hanna Ström.

– De här två unga tjejerna är förebilder för oss alla. Att informera om näthatets fruktansvärda effekter är ett sätt att faktiskt börja få bukt med problemet. Vi ser fram emot att följa Hanna och Amalias fortsatta arbete och hoppas att kommuner i hela landet bokar in deras föreläsningar, säger Susanna Salomon, PR-chef på mySafety Försäkringar.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>