Första YH-utbildningen i gång på Högskolan Väst
Hem UTBILDNING Första YH-utbildningen i gång nu på Högskolan Väst

Första YH-utbildningen i gång nu på Högskolan Väst

Publicerat av: Redaktionen

Den här terminen startade en ny yrkeshögskoleutbildning till elkrafttekniker på Högskolan Väst.

Det är första gången högskolan bedriver så kallad YH-utbildning. Och studenterna är hett eftertraktade på arbetsmarknaden – jobb väntas direkt.

Norma Zakzak är en av studenterna och hon växlade spår från vård till elkraft.

– Jag trivs jättebra. Jag får göra det som jag gillar.

Hon är en av drygt 20 studenter på utbildningen som alltså startade nu i höst. Utbildningen är tvåårig och har utformats med utgångspunkt från Högskolan Västs långa erfarenhet av elkraftutbildning och samarbete med branschföretag. I samverkan med branschföreträdare har högskolan identifierat vilka kunskaper, färdigheter och kompetenser som krävs i de yrkesroller utbildningen leder till. Håkan Jensen från Högskolan Väst är en av dem som varit med och arbetat fram innehållet.

– Att Högskolan Väst startar YH-utbildning är ett strategiskt beslut och Institutionen för ingenjörsvetenskap är först ut och har fått beviljat två stycken. Den här inom elkraft samt en inom svets.

Utbildningen har det vanliga upplägget inom YH med en hel del Lärande i arbete, LIA, ute hos företag insprängt i utbildningen. En mängd företag har visat intresse av att ta emot studenter.

Första YH-utbildningen i gång på Högskolan Väst

Norma Zakzak är en av studenterna på högskolans nya YH-utbildning till elkrafttekniker.

– Behovet av kunnig personal inom elkraft ökar från år till år. Vi har gjort undersökningar som visar att vi behöver ett fåtal tusen personer framöver, säger Magnus Sundell från Vattenfall som varit med och arbetat fram utbildningen tillsammans med flera andra företag.

Samtliga studenter förväntas få jobb efter utbildningen:

– De kommer att bli hett eftertraktade, säger Magnus Sundell.

Mer information om högskolans YH-utbildningar

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>