Impactfonden Sparkmind finansierar Lexplores expansion.
Hem SKOLNIVÅ Impactfonden Sparkmind finansierar Lexplores expansion

Impactfonden Sparkmind finansierar Lexplores expansion

Publicerat av: Redaktionen

Svenska edtech-bolaget Lexplore används idag i skolor i framförallt Sverige, UK och USA.

Impactfonden Sparkmind finansierar Lexplores expansion.

De senaste åren har företagets AI- och eyetrackingbaserade läsutvecklingsverktyg också använts i pilotprojekt i Norge, Förenade Arabemiraten, Ghana, Nigeria, Portugal, Brasilien, Australien, Nya Zeeland, Tyskland och Frankrike.

Projekten har genomförts med både egen personal och med lokala partnerbolag.

Samtidigt som skolor runt om i världen kommer ut på andra sidan nedstängningar vittnar många skolor om hur Corona slagit hårt mot eleverna. Särskilt de redan svaga eleverna. Däremot vittnar flera av de fleråriga användarna av Lexplores AI-verktyg hur det bidragit till en systematisk förbättring och förbättrad läsförmåga runt om i klassrummen.

”Vi ser att de svaga läsarna minskar i antal i de skolor som använder Lexplore” / Stephan Anderman, Skolchef, Lidingö Stad (Flerårig användare av Lexplore i alla kommunens skolor).

”Learning can not stop because a virus is taking over the world. Kids still need to learn to read.” / Dr. Seth Feldman, Superintendent, Bay Tech School. Oakland, Kalifornien (Bay Tech påbörjade arbetet med Lexplore mitt i pandemin 2020)

Lexplores tidigare finansiärer AB Segulah och Pomonagruppen stärks nu alltså upp av den finska impactfonden Sparkmind. Det nya ekonomiska tillskottet består av 5 miljoner Euro. Pengarna ska primärt stödja en expansion till flera länder så att lösningen kan användas av fler skolor och lärare i världen.

”Skolor runtom i världen har stort behov av innovativa och effektiva lösningar och här passar Lexplore perfekt. Vi blev imponerade av Lexplores lösning och den effekt den skapat hos lärare, elever och skolledare. Det passar oss utmärkt att bidra till det momentum som Lexplore har skapat hitills” säger Marko Kyyrönen från Sparkmind.

Lexplores metod att använda ögonrörelsemätning och artificiell intelligens utvecklades på Karolinska Institutet av forskarna och till lika Lexplores grundare Gustaf Öqvist Sejmyr och Mattias Nilsson Benfatto. Sedan dess har Lexplore utvecklat ett helt system för läsutveckling som kretsar kring den AI-drivna metoden. Idag har företaget fler än 100 000 elever i systemet. I Sverige så används Lexplore av ca 40 skolhuvudmän (kommuner och friskolekoncerner), varav nästan hälften i samtliga skolor.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>