Jakthelg ska ge viltkött till skolor och äldreboenden
Hem KOMMUNER Jakthelg ska ge viltkött till förskolor, skolor och äldreboenden

Jakthelg ska ge viltkött till förskolor, skolor och äldreboenden

Publicerat av: Redaktionen

En gemensam jakthelg ska öka kunskapen kring vilt och jakt samt vilken utmärkt och hållbar råvara viltkött är.

Kommunerna som deltar i evenemanget kommer att få möjlighet att servera viltköttet till sina förskolor, skolor och äldreboenden för att erbjuda ett nytt alternativ.

Under helgen 3-4 december bjuder Svenska Jägarförbundet, Jägarnas Riksförbund tillsammans med LRF in till en jakthelg. Under helgen jagar man samtidigt och det som skjuts under helgen skänks till kommunerna Finspång, Kinda, Söderköping, Valdemarsvik och Åtvidaberg, som medverkar i evenemanget. Förhoppningen med satsningen är att en skapa en positiv bild samt öka medvetenheten kring viltkött hos allmänheten och visa på vilket fantastisk resurs viltet är.

Jakthelg ska ge viltkött till skolor och äldreboenden– Det här är ett spännande pilotprojekt och jag hoppas att det kan bidra till att vi kommer få tillgång till mer viltkött, säger Eva-Lott Blixt, kostchef i Söderköpings kommun.

-Vi använder gärna viltkött som ett led i vårt arbete med att servera hållbar mat. Vi serverar gärna viltkött på våra förskolor, skolor och äldreboende. När vi har gjort har det varit uppskattat av både unga och gamla, avslutar Eva-Lott.

Evenemanget är inspirerat av ”Vildsvinsnatta” som tidigare har anordnats i bland annat Södermanland.

Förhoppningen är att östgötska jägare, jakträttsinnehavare och markägare kommer delta i detta pilotprojekt, och här kommer även andra viltslag vara aktuella som exempelvis hjort. I framtiden är förhoppningen även att samtliga kommuner kommer vilja vara med i vilthelgen. Det kommer att finnas flera uppsamlingsplatser för att de som vill bidra ska ha ett rimligt avstånd för att lämna in sina djur till.

– LRF:s syfte att vara med är att visa på att vid samarbete med jägarorganisationerna, kan man göra något positivt för att minska skador av vilt i lant, skogsbruk och stimulera viltköttets väg från fält till tallrik, meddelar Jonas Edlund, LRF Östergötland ansvariga för Vilt och skogsfrågor.

– Detta evenemang har ett mycket lovvärt syfte varför Jägarnas Riksförbund Östergötland vill uppmuntra alla länets JRF-medlemmar och naturligtvis alla andra jägare att på frivillig basis bidra med vilt som fälls under helgen 3 – 4 december, berättar JRF-distriktets ordförande, Dan Franzén.

Bakom initiativet står kommunerna Finspång, Kinda, Söderköping, Valdemarsvik och Åtvidaberg tillsammans med jägarna i Svenska Jägarförbundet och Jägarnas Riksförbund samt LRF.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>