Läromedelsförfattarnas remissvar på Läromedelsutredningen
Hem NYHETER Läromedelsförfattarnas remissvar på SOU 2021:70 Läromedelsutredningen

Läromedelsförfattarnas remissvar på SOU 2021:70 Läromedelsutredningen

Publicerat av: Redaktionen

Med tydliga mål kan Läromedelsutredningens förslag göra tillgången till läromedel bättre och mer jämlik.

Det skriver Läromedelsförfattarna i sitt svar på remissen SOU 2021:70 Läromedelsutredningen – böckernas betydelse och elevernas tillgång till kunskap.

– Vi ställer oss i huvudsak bakom utredningens ställningstaganden och vill nu se politiker från alla partier ta sitt ansvar och göra det till verklighet. Det behövs en särskild skrivning i skollagen som säkrar alla elevers rätt till läromedel, säger Per Kornhall, ordförande, Läromedelsförfattarna.

Läromedelsförfattarnas remissvar på LäromedelsutredningenI sitt remissvar skriver Läromedelsförfattarna att de tycker att utredningens förslag är väl avvägda och att förslagen – om de kombineras med tydliga mål i de kvalitetsdialoger som skolmyndigheterna ska genomföra med huvudmän – kan göra tillgången till läromedel bättre och mer jämlik.

– Vi ser också att utredningens förslag kan skapa förutsättningar för en mer medveten statlig nationell läromedelsstrategi, vilket kan skapa förutsättningar för att alla får tillgång till läromedel av god kvalitet, säger Per Kornhall.

Även om utredningens förslag kan förändra situationen till det bättre, trycker Läromedelsförfattarna på att förslagen i sig inte garanterar något. För att säkerställa att det blir skillnad i tillgången till läromedel menar Läromedelsförfattarna att utredningens medskick till den s.k. förstatligandeutredningen (U 2020:07 Utredningen om ett statligt huvudmannaskap för skolan) är särskilt viktigt.

– Det måste till öronmärkta pengar från staten till läromedel. Först då kan vi säkra alla elevers tillgång till läromedel, säger Per Kornhall.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>