Prinsparets Stiftelse och Tele2 vänder sig till föräldrar med nytt utbildningsmaterial som rör barns hälsa på nätet
Hem PEDAGOGSNACK Prinsparets Stiftelse och Tele2 vänder sig till föräldrar med nytt utbildningsmaterial

Prinsparets Stiftelse och Tele2 vänder sig till föräldrar med nytt utbildningsmaterial

Publicerat av: Redaktionen

Med sitt gemensamma mål att skapa en tryggare nätvardag för barn har Prinsparets Stiftelse och Tele2 utökat föräldrarsajten på utbildningsplattformen Lajka med stöd kring barns psykiska och fysiska hälsa kopplat till livet på nätet och skärmtid.

Enligt Tele2s årliga rapport ”Barn och unga på nätet” oroar sig många föräldrar för sina barns skärmtid och deras liv på nätet.

Många föräldrar upplever också att de inte har så bra koll på vad barnen spenderar tid på, samtidigt som barnens svar visar att deras oro ibland fokuserar på fel typ av aktiviteter. Med de insikterna har Prinsparets Stiftelse och Tele2 tillsammans vidareutvecklat utbildningsplattformen Lajka med stöd och svar på frågor som rör uppkopplade barns hälsa, både fysisk och psykisk. Information och konkreta tips ska nu underlätta för föräldrar i nätvardagen.

– Barns hälsa och trygghet i en uppkopplad värld är en av våra viktigaste samtidsfrågor. Vi hoppas att tillsammans med Tele2 samt andra aktörer och experter på området kunna bidra till att skapa fler och djupare samtal mellan barn och vuxna.  Vi behöver alla hjälpas åt att skapa en hållbar digital värld för framtidens generation och detta är ett sätt att möjliggöra det, säger Kim Waller, Generalsekreterare på Prinsparets Stiftelse.

På Lajka kan föräldrar hitta information om hur skärmtid kan påverka sömn, tips på hur man undviker stillasittande och hur datorspelande kan vara positivt för välmående. Innehållet har tagits fram baserat på de insikter som Tele2s årliga rapport ”Barn och unga på nätet” har gett, där tusen barn, 9-17 år,och tusen föräldrar tillfrågats om barns internetvanor och hur de upplever sin tid på internet.

Prinsparets Stiftelse och Tele2 vänder sig till föräldrar med nytt utbildningsmaterial som rör barns hälsa på nätet– Barn och unga lever ett alltmer uppkopplat liv och det är inte enkelt att som förälder veta hur man ska tänka kring skärmtid och olika aktiviteter.  Samtidigt medför internet fantastiska möjligheter för barn och unga att umgås och lära sig. Vi hoppas därför att föräldrarsajten på Lajka kan bli ett stöd i vardagen för föräldrar som vill hjälpa barn och unga att hitta en bra balans, säger Erik Wottrich, hållbarhetschef på Tele2.

På Lajka finns sektioner för föräldrar, unga och utbildningsmaterial för lärare.

Plattformen är kostnadsfri och vänder sig till både föräldrar och andra vuxna i närhet av barn som spenderar tid på nätet.

Tele2s rapport ”Barn och unga på nätet”
Tele2 släpper i år den fjärde rapporten i serien ”Barn och unga på nätet”. I årets rapport har tusen barn, 9-17 år, samt tusen föräldrar tillfrågats om barns internetvanor och hur de upplever sin tid på internet. Rapporten visar på tydliga fördelar med barns alltmer uppkopplade vardag, men pekar också ut problem och områden där vuxenvärlden kan bidra mer för att ge barn en tryggare nätvardag.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>