Barnen förbättrar sina skolresultat och föräldrarna engagerar sig i sina barns studier.
Bergsjöns Studiecenter Läxhjälpens unika upplägg med föräldrasamverkan är en framgångssaga som lockar upp till 50 läxläsande barn varje kväll.
Det är en eftermiddag i mars och den typen av väder som man gärna undviker om man kan. Men det hindrar inte ett 50-tal barn i olika åldrar att ta sig till Bergsjöns Studiecenter Läxhjälpen på Siriusgatan.
Precis innanför dörren, i lokalerna som Hyresgästföreningen lånar ut till Läxhjälpen, står ett bord fullt med inplastade namnlappar. Barnen skriver in sig, får sin namnlapp och slår sig ner med sina böcker i något av rummen. På plats finns redan flera läxhjälpare.
– En del av barnen bor trångt och har svårt att få plugga hemma. De kan också sakna hjälp av sina föräldrar som kanske inte kan språket så bra eller inte själva har gått i skolan. Här försöker vi ta bort de hinder som finns för att barnen ska kunna göra läxan, säger AnnSofie Olsson.
Hon är diakon i Svenska Kyrkan i Bergsjön. Tillsammans med föräldrar och Familjebostäder tog de initiativet och driver läxhjälpen. Sedan november 2018 stöttas den av Göteborgs Stad. Men de som fått verksamheten att rulla och skapa ringar på vattnen är föräldrarna.
– De är deras förtjänst att läxhjälpen blivit en så stor framgång, säger AnnSofie.
Bergsjöns Studiecenter Läxhjälpen är den enda läxhjälpen i Göteborg som drivs av en föräldraförening. Engagerade föräldrar finns på plats varje kväll för att ansvara för lokalerna och skapa arbetsro åt barn och läxhjälpare.
Mohamed Rage är en av föräldrarna i föreningen och han berättar att en viktig del av verksamheten är ett kontrakt där barnens föräldrar lovar att ansvara för kontakten mellan skolan och läxhjälpen.
– Föräldrarna ska se till att vi får en läxlapp från läraren och låna eventuella böcker på biblioteket. På det sättet får föräldrarna en inblick i och ett större engagemang för sina barns skolgång, säger han.
Det finns mycket forskning som betonar föräldrarnas roll för barnens studieresultat. Mohamed menar att Bergsjöns Studiecenter Läxhjälpen är ett exempel på det.
– Barnen förbättrar sina resultat, allt fler kommer hit och vi får samtal från föräldrar som tackar för att deras barn klarar av skolan bättre, säger han.
En annan stor insats görs av läxhjälparna. De har alla högskolekompetens och blir viktiga förebilder.
– Genom mötet med läxhjälparna väcks nya framtidsdrömmar – drömmar som de ser faktiskt kan bli verklighet, säger AnnSofie.
Mohamed tar fram en stor påse med äpplen som han lägger fram. Varje barn får en frukt vi slutet av sitt arbetspass. Då och då får de även en morot.
– Vi vill berömma och uppmuntra deras studier och med hjälp av sponsring har vi gjort olika utflykter – bland annat varit och tittat på ishockey och åkt skridskor.
Mohamed ser varje dag den skillnad som läxhjälpen gör och är övertygad om att det kommer få betydelse i framtiden.
– Om ungefär 15 år är det många av de här barnen som har ett annat liv än de annars kulle haft och Bergsjön får ny, positiv utveckling, säger han.