Hem Debatt Morgondagens IT-experter formas i dag

Morgondagens IT-experter formas i dag

Publicerat av: Redaktionen

Enligt IT & Telekomföretagen saknar branschen i dag 30 000 personer och kompetensbristen kommer att fördubblas inom tre år.

Ett stort problem är det svala intresset för tekniska utbildningar. Ungdomar är födda i digitaliseringens tidsålder men lockas inte av att arbeta med programmering.

Alla arbetsgivare behöver ta sitt ansvar för att inspirera dagens ungdomar till att bli morgondagens IT-experter, menar Barbro Lien Rönn, Talent Management på Hogia.

Morgondagens IT-experter formas i dag

Under hösten anordnade vi programmeringsskola för höstlovslediga barn. Syftet är att lära barn att tänka logiskt och även väcka intresset för programmering och tekniska utbildningar i tidig ålder.

Hogia är ett företag på västkusten som utvecklar IT-system inom lön och HR, ekonomi och transport. Det går bra för oss. Vi kan satsa över en halv miljard kronor i utvecklingskostnader och växer med i genomsnitt 25 personer per år.

Men det är svårt att rekrytera rätt kompetens. Vi känner sedan länge av bristen på personer med teknisk utbildning. Vad gör vi den dag vi inte längre kan hitta den kompetens vi behöver för att fortsätta expandera?

Den frågan ställde vi oss för ett par år sedan och kom fram till att det är vi själva som ansvarar för att säkerställa vår framtida kompetensförsörjning. Det finns mycket vi som arbetsgivare kan göra, framför allt på längre sikt, för att locka dagens ungdomar till att välja en utbildning inom IT.

Dagens unga har vuxit upp med en dator i skolan och mobiltelefoner hemma och ser tillgången till ett digitalt verktyg lika självklar som tillgången till elektricitet. Det är de unga som styr hur framtidens digitala värld kommer att se ut, det är de som är våra framtida kunder.

Men det är också bland dem som vi ska hitta våra framtida medarbetare. Som arbetsgivare måste vi därför bli bättre på att skapa en relation med de yngre generationerna. Genom att väcka deras intresse kan vi få unga att förflytta sig från att enbart vara användare av alla digitala verktyg till att bli de som skapar framtidens nya system och lösningar. Vi arbetsgivare kan bidra till att unga upptäcker att en teknisk utbildning verkligen ger möjligheter till att vara delaktiga i samhällsutvecklingen.

Sedan många år samverkar vi med skolan för att nå barn och ungdomar i alla åldrar. Vi samarbetar till exempel med Universeum i Göteborg som varje år arrangerar Next Up, en tävling för åttondeklassare som syftar till att långsiktigt inspirera unga människor till studie- och yrkesval inom IT. Vi är med i Tekniksprånget, där vi varje termin tar emot två gymnasieelever.

Genom praktik hos oss ska de upptäcka hur det är att arbeta som ingenjör. Förra terminens praktikanter byggde en webbplats, Hogia Learn, som ska förstärka vår samverkan med skolungdomar. Via Hogia Learn kan vi publicera projekt som lärare i sin tur kan gå in och hämta till sina elever när det passar läroplanen. Under våren kommer vi att testa detta tillsammans med Nösnäsgymnasiet i Stenungsund. Den allra roligaste aktiviteten vi gör är att anordna programmeringsskola för våra medarbetares barn på skolloven.

Detta är ett axplock av våra aktiviteter som medverkar till att vi lär känna behoven hos våra framtida kunder samtidigt som vi bidrar till att säkra den framtida IT-kompetensen i Sverige. Jag tror att alla företag kan hitta sina aktiviteter och sedan helt enkelt sätta igång.

Digitaliseringen medför att nästan alla företag kommer att förvandlas till mjukvaruföretag på ett eller annat sätt och då behöver alla företag vara med och forma morgondagens digitala talanger, inte bara vi i den traditionella IT sektorn.

Barbro Lien Rönn, Talent Management, Hogia

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>