Antalet niondeklassare som väljer NTI-gymnasiet i Södertälje som sitt förstahandsval ökar kraftigt. På bara ett år har antalet förstahandssökanden ökat med hela 180 procent. Bakom ökningen ligger ett medvetet och långsiktigt kvalitetsarbete samt en satsning på nya lokaler.
– Det är jättekul att allt fler elever vill utbilda sig inom IT och teknik, som ju är riktiga framtidsbranscher. Vi är också väldigt nöjda med att de satsningar vi har gjort även ger utslag i våra söksiffror, säger Malin Nilsson, rektor på NTI-gymnasiet i Södertälje.
Nytt centralt läge
Malin Nilsson menar att skolans nya lokaler är en viktig faktor till att allt fler elever söker sig till skolan.
– Våra tidigare lokaler var en gammal mellanstadieskola som bara delvis var anpassad efter våra behov. De nya lokalerna har varit ett jättelyft för oss. De är snygga och fräscha, anpassade efter vår verksamhet och vi har plats att växa ytterligare. Dessutom ligger lokalerna bättre till rent geografiskt, i en företagsmiljö med bra kommunikationer, säger Malin Nilsson.
Skolan har också satsat hårt på att höja kvaliteten under flera år – en satsning som nu bär frukt.
– Vi har till exempel byggt upp våra program rent utrustningsmässigt för att vi ska kunna erbjuda våra elever den senaste tekniken som behövs för att våra utbildningar ska hålla högsta klass. Våra lärare har också börjat samarbeta över ämnesgränserna i större utsträckning för att skapa så breda och gedigna utbildningar för våra elever som möjligt. Lärarna är väldigt ambitiösa och försöker ständigt identifiera moment i klassrummet som kan göras bättre, säger Malin Nilsson.
– Vi har allt fler elever hos oss idag som talar gott om oss på stan och till elever som ska söka till gymnasiet. Våra elever är ju våra bästa och viktigaste ambassadörer. Ryktet om NTI-gymnasiet som en kvalitetsskola börjar sprida sig, säger hon.
Vill få fler att stanna i Södertälje
Ett tidigare problem i Södertälje har varit att många niondeklassare har sökt sig till gymnasieskolor utanför Södertälje, ofta till skolor i Stockholms södra förorter och ibland till och med inne i centrala Stockholm. I höstas gjordes en gemensam satsning från både de fristående skolorna och de kommunala skolorna för att visa Södertäljes breda utbud av gymnasieskolor.
– Syftet var att visa vad vi faktiskt kan erbjuda här och att man inte behöver resa utanför Södertälje för att hitta en bra gymnasieskola. Kommunen ordnade en lokal, gemensam gymnasiemässa som alla niondeklassare i Södertälje bjöds in till. Jag upplever att det var lyckat. Det blev väldigt informativt med fokus på vilka utbildningar skolorna erbjuder och vad dessa utbildningar kan leda till i form av vidare studier eller jobb, säger Malin Nilsson.
NTI-gymnasiet har funnits i Södertälje sedan 2009 och erbjuder IT-programmet och teknikprogrammet.