Hem NYHETER Ny bok om Funkisfamiljen lyfter utsatthet hos barn med funktionsnedsättning

Ny bok om Funkisfamiljen lyfter utsatthet hos barn med funktionsnedsättning

Publicerat av: Redaktionen

Vad händer när ett barn med funktionsnedsättning inte får personlig assistans?

Vide upptäcker att en kompis till Mio har en blåtira och verkar ledsen.

Ny bok om Funkisfamiljen lyfter utsatthet hos barn med funktionsnedsättning

Boksomslag: Operation vän i nöd

Tänk om det är någon som gjort något förbjudet? Operation vän i nöd är Anna Pellas fjärde bok i serien om Funkisfamiljen och lyfter alla barns rätt att göra sin röst hörd och vad som kan hända när föräldrar blir utmattade och slutkörda.

Barn som inte kommunicerar genom att tala med munnen får sällan göra sin röst hörd, trots att det idag finns många verktyg för alternativ och kompletterande kommunikation.

Många föräldrar till barn med funktionsnedsättning lever dessutom under extremt stor press och har liten möjlighet till avlastning.

Denna situation ökar risken för att de närmar sig gränsen för vad som är tillåtet och i värsta fall kliver över den. Detta är temat för Anna Pellas fjärde barnbok om Funkisfamiljen.

— När min dotter var liten och vi saknade avlastning kände jag mig ofta frustrerad och uppgiven. Jag blev rädd för att jag inte skulle orka vara en bra förälder. För många funkisföräldrar är det vardag att känna oro och ovisshet inför framtiden. Många familjer isolerar sig och risken för ohälsa inom familjen är stor. Det är ett slags ständigt corona-läge för många. Barn som inte kan kommunicera verbalt är extra utsatta eftersom de sällan får frågan om hur de har det, och jag hoppas att den här boken ska öppna upp för samtal med och om dessa barn, säger Anna Pella.

Funkisfamiljen är en illustrerad barnboksserie för barn 6-9 år om barns tankar om livets stora frågor som till exempel bemötande, ovisshet och utsatthet, samt hur det kan vara att växa upp med ett syskon som har en svår funktionsnedsättning. I böckerna möter vi Vide samt syskonen Tintin och Mio. Mio har en sällsynt diagnos och kan inte kan gå eller prata.

Denna fjärde bok handlar om den utsatthet som finns i en funkisfamilj. För vad händer när ett barn med funktionsnedsättning inte får personlig assistans? Vide upptäcker att en kompis till Mio har en blåtira och verkar ledsen. Tänk om det är någon som varit dum och gjort något förbjudet? Tillsammans med Mios lärare ska Vide försöka ta reda på det. Dags för Operation vän i nöd!

Den 17 september sker ett webbinarium där man kan delta för att lära sig mer om utsatthet i familjer där det finns barn med funktionsnedsättning: https://www.anhoriga.se/stod-och-kunskap/webbinarium/webbinarier-2020/operation-van-i-nod/

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>