Barnrättsfrågor Rädda Barnen bevakar i höst
Hem REPORTAGE Barnrättsfrågor Rädda Barnen bevakar i höst

Barnrättsfrågor Rädda Barnen bevakar i höst

Publicerat av: Redaktionen

Idag öppnar Sveriges riksdag och en intensiv politisk höst inleds.

Inflation och stigande matpriser, konflikter och kriser har lett till att många barn idag lever i ökad utsatthet – både i Sverige och i andra länder.

Rädda Barnen kommer under hösten att bevaka frågor som har särskild påverkan på barns rättigheter. Hur de politiska partierna agerar i höst kommer att få stora konsekvenser för barns trygghet och välmående.

Några av de nationella frågorna Rädda Barnen har valt att bevaka särskilt noga i koppling till höstens motioner, debatter och förhandlingar är:

1. Allt fler barn i Sverige lever i socioekonomisk utsatthet till följd av inflation och stigande matpriser. Det handlar särskilt om familjer med lägre inkomster samt ensamstående föräldrar. Rädda Barnen bevakar nära hur partierna i förslag och beslut agerar för att säkra barns lika rätt till en skälig levnadsstandard, ett tryggt hem, meningsfull fritid och god hälsa.

2. Rädda Barnen följer mycket nära huruvida partiernas förslag på åtgärder för att stävja eller förebygga allvarliga våldsbrott och kriminalitet är i linje med barns lagstadgade rättigheter. Förslag som regeringen har presenterat riskerar att bryta mot barns lagstadgade rättigheter enligt barnkonventionen och har låg bäring i evidens och beprövad erfarenhet.

3. Den svenska migrationspolitiken rymmer flera högaktuella processer där partiernas ställningstaganden kommer att påverka situationen för många barn i utsatthet. Vi kommer att bevaka hur partierna ser på förslaget om att ytterligare begränsa rätten till familjeåterförening och möjligheten till uppehållstillstånd. Rädda Barnen är starkt kritiska till fler åtstramningar i Utlänningslagen.

Barnrättsfrågor Rädda Barnen bevakar i höst4. Inom den europeiska migrationspolitiken följer Rädda Barnen situationen vid Medelhavet och de förslag som förhandlas inom asyl- och migrationspakten. Förslagen väntas röstas igenom under början av år 2024. Höstens förhandlingar är därmed en sista möjlighet för partierna att skapa bättre förutsättningar för barn på flykt i Europa.

Rädda Barnen är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet både i Sverige och globalt.

Några av de internationella frågor vi kommer att titta särskilt på under hösten är:

1. Barn i de allra fattigaste länderna drabbas värst av konflikter, den ekonomiska krisen och klimatkrisens spår. Gapet mellan humanitära behov och resurser har aldrig varit större. Därför kommer Rädda Barnen att särskilt bevaka hur förslag om biståndets nivå och regeringens biståndsreform påverkar Sveriges stöd till de mest utsatta barnen i världen.

2. Situationen för barn i Afghanistan och Ukraina. En av världens största barnrättskriser pågår i Afghanistan. Hur partierna agerar för barnen i landet är en fråga vi följer under höstens debatter och motionstid. Att Sverige hittills inte skurit ned på biståndet till Afghanistan är mycket viktigt. Rädda Barnen kommer också att följa hur barns rättigheter beaktas i Sveriges ökade bistånd till Ukraina, och i diplomatiska initiativ för återuppbyggnad och rättvisa i landet.

Bifogat finns mer information om nämnda frågor och fler barnrättsfrågor Rädda Barnen kommer att bevaka under hösten.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>