Hem POLITIK Sveriges Skolledarförbund träffar arbetsgivarna – ”Allvarlig ledarkris i skolan”

Sveriges Skolledarförbund träffar arbetsgivarna – ”Allvarlig ledarkris i skolan”

Publicerat av: Redaktionen

Ledarbristen i skolan är på väg att bli mycket akut och situationen är allvarlig.

Det är viktigt att vi nu tillsammans med skolans huvudmän diskuterar hur vi ska få fler duktiga lärare att vilja bli skolledare. Och att de inte förlorar lönemässigt på det.

Det säger Sveriges Skolledarförbunds förbundsordförande Matz Nilsson som tillsammans med kanslichef Maria Andrén Bergström idag uppvaktar Friskolornas Riksförbund och Sveriges Kommuner och landsting om en satsning på skolledarnas löner.

Sveriges Skolledarförbund träffar arbetsgivarna - "Allvarlig ledarkris i skolan"

Lars Leijonborg och Ulla Hamilton från Friskolornas Riksförbund möter förbundsordförander Matz Nilsson och kanslichef Maria Andrén Bergström

– Vi måste omgående tillsammans med arbetsgivarna hitta vägar tillbaka till fungerande lönestrukturer på skolans område. Det är viktigt att det så kallade ansvarsavståndet upprätthålls, att den som tar ett uppdrag med stort ansvar som skolledare, också får ett löneincitament för att satsa. Det finns ingen annan bransch än i skolan där underställda kan tjäna mer än sin chef, säger Matz Nilsson.

Sveriges Skolledarförbund har också vänt sig till regeringen med samma budskap. Situationen runt om i landet är oroande, menar förbundet.

Ett första steg är att komplettera lärarlönesatsningen med en skolledarsatsning. Då skulle regeringen och huvudmännen göra den helhetssatsning på skolan som behövs. Lärarlönesatsningen haltar, anser Sveriges Skolledarförbund.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>