1 300 kronor per barn, så mycket planerar landets föräldrar att spendera på kläder, skor och utrustning, inför årets skol- och terminsstart.
Och ju äldre barn, desto dyrare skolstart. Samtidigt kommer endast en sjättedel av sakerna att vara inhandlade secondhand, det visar en ny undersökning från Kantar Sifo på uppdrag av Blocket.
Skolstarten kan vara en kostsam tid för föräldrar. Kläder, väskor, cyklar och stövlar är bara en del av det som står på många föräldrars inköpslista. Totalt uppger föräldrar att de i genomsnitt kommer spendera 1 300 kronor per barn på kläder, skor och utrustning inför sitt/sina barns terminsstart. De uppskattade utgifterna inför terminsstart ökar med barnets ålder. De som har barn i åldersgrupp 13-17 år planerar att spendera 1 500 kronor per barn, jämfört med de som har barn i åldersgrupp 2-6 år som planerar att spendera 1 200 kronor.
– Utgifterna drar snabbt iväg vid skolstart. Ett smart sätt att få ned kostnaderna är att köpa och sälja begagnat. Många betalar nypris för kläder och skor till barnen trots att det finns kvalitativa varumärken och kompletta klädpaket långt mycket billigare på andrahandsmarknaden. Här finns möjligheter att konsumera smartare – både kostnadsmässigt och miljömässigt, säger Tero Marjamäki, kommunikationsansvarig på Blocket.
Hälften av föräldrarna uppger att de planerar att köpa något begagnat till sitt/sina barn inför årets terminsstart (47 %). Och i genomsnitt tror föräldrarna att drygt en sjättedel (16 %) av inköpen kommer vara begagnade. Föräldrar till barn i åldersgrupp 2-6 år uppger i högre grad än övriga att de planerar att göra begagnade inköp, de uppskattar att en tredjedel (30 %) av inköpen kommer vara begagnade. Motsvarande genomsnittlig andel för föräldrar till barn i åldersgrupp 13-17 år är mindre än en tiondel (6 %).
– För många har de senaste månaderna varit ekonomiskt pressande, därför kan skolstartens kostnader bli en extra stress just i år. Att handla begagnat är ett bra sätt att hålla nere kostnaderna när inköpen ska göra. Vill man förbättra den egna ekonomin och få pengarna att räcka längre är det bra att börja budgetera för utgifterna och på så vis minska stressen, säger Andreas Norberg, chef för Spara & Betala på neobanken Rocker.
Andreas Norbergs råd för att få pengarna att räcka:
- Tänk framåt. Skriv ned vilka utgifter för att leva och bo som du tror att du kommer att ha under de kommande 12 månaderna. Hyra, elräkning, försäkringar, skolavgift, tandläkare med mera. Lägg till eventuellt privat pensionssparande och ett eget buffertsparande. Då får du en totalsumma för det du måste betala under de kommande 12 månaderna. Dela den summan med 12 och minska din månadslön efter skatt med det delade beloppet. Det återstående beloppet utgör vad du “får” spendera på mat, kläder, resor, fordon och nöjen.
- För varje månad över den del av lönen som du “får” spendera till ett separat betalkort som du sedan använder för alla inköp. Så blir det lättare att inte köpa för mycket och du får koll på exakt vad pengarna går till.
- Använd ett smart verktyg som hjälper dig att hålla koll på din budget. I Rockerappen som är kopplad till ett betalkort får du både hjälp med att hålla din budget och kan välja att betala inköp i en takt som passar dig.
Tips: Undvik att handla på kredit i butiken. Om du behöver extra pengar tillfälligt är det bättre att istället skaffa en kontokredit med lägre ränta.
5 Tips – så får du ned kostnader vid skolstart:
- Planering och prioritering är a och o. Gör en inköpslista på vad du behöver köpa – nu och det som du kan vänta med att köpa. Regnställ och stövlar kanske inte behövs handlas direkt, medan en väska är mer prioriterat.
- Kolla med din omgivning om de har det du är ute efter. Kanske din släkting eller granne har utrustning som hens barn inte längre använder och som ni kan ta över. Håll utkik efter klädbytardagar och byt kläder med vänner.
- Involvera ditt barn. Är ditt barn lite äldre så låt barnet vara med i diskussionerna och få hen delaktig i diskussionerna om vad som ska inhandlas.
- Se om det du planerar att köpa finns begagnat. Ofta finns det man är ute efter att köpa i andrahand, till en bråkdel av nypriset. I snitt säljs kläder, skor och utrustning för en tredjedel av nypriset – här finns enkla tusenlappar att spara.
- Sälj det du inte längre använder. I fjol uppgav varje barnfamilj med barn i åldern 2-17 år att de har i snitt 58 saker, kläder och skor per barn som inte längre används och att dessa uppskattas vara värda 4200 kronor. Gå igenom garderoben efter kläder som blivit för små, passa även att gå igenom förrådet och se om cykeln fortfarande passar. Om inte – sälj dem. På Blocket säljs var fjärde sak inom ett dygn.
5 steg – så involverar du ditt barn i att rensa ut sitt rum och sälja det vidare
- Nyttja städdagar till att be ditt barn att rensa ut sådant som inte längre används.
- Ta fram en stor kasse som barnet själv fyller med leksaker, kläder, utrustning skor etc.
- Be barnet skriva en lista på sakerna som ska rensas ut och själv fundera på priset de skulle kunna säljas för.
- Be sedan barnet räkna ihop hur mycket hen skulle tjäna om allt såldes.
- Enas huruvida allt ska säljas, om något ska skänkas, och hur och när försäljningen ska ske.
Mest sökta varumärken inom “barnkläder & skor” på Blocket: (senaste 30 dagarna)
- Polarn & Pyret
- Mini Rodini
- Livly
- Kavat
- Didrikssons
- Newbie
- Isbjörn of Sweden
- Gneis
- Ralph Lauren
- Molo
Mest sökta varumärken inom “kläder & skor” på Blocket: (senaste 30 dagarna)
- Gucci
- Balenciaga
- Stone Island
- Yeezy
- Fjällräven
- Moncler
- Air Jordan 1
- Valentino
- Rodebjer
- Canada Goose