För den som har svårt med att läsa så är filmutbudet väldigt begränsat
Hem PEDAGOGSNACK För den som har svårt med att läsa så är filmutbudet väldigt begränsat

För den som har svårt med att läsa så är filmutbudet väldigt begränsat

Publicerat av: Redaktionen

Enligt tillgänglighetsorganisationen Funka så finns det upp emot två miljoner svenskar som upplever svårigheter med att läsa.

För dessa personer kan undertexterna på filmer bli ett stort hinder och begränsa utbudet av underhållning som är tillgängligt. Det försöker en ny start-up att lösa.

Vi svenskar kollar mer och mer på film. Många har inte bara ett utan flera abonnemang på olika streamingtjänster. Det uppskattas att över två tredjedelar av befolkningen spenderar runt en timme varje dag framför streamad-film.

Det motsvarar ungefär en månad om året som spenderas på att se på filmer och serier. Om du inte kan läsa undertexterna kan det bli svårt att följa med. Filmer som är på engelska, franska, spanska eller andra utländska språk är inte tillgängliga för den som inte förstår språket eller kan läsa undertexterna.

Alexander Gram Jensen och Anders Breedgard Thuesen från Danmark upptäckte att detta var ett problem eftersom Alexanders lillebror Simon har dyslexi. Simon kunde inte se engelskspråkiga filmer själv utan behövde alltid ha hjälp av deras mamma som förklarade filmerna för honom. Det gjorde också att Simon inte kunde följa med sina vänner i biografen eller delta i diskussionerna i skolan när de hade sett film i klassrummet. Killarna bestämde sig för att lösa Simons problem. Svaret blev en app som heter SubReader som precis har kommit till Sverige.

SubReader läser undertexterna högt på filmer och serier vilket gör att man kan lyssna till filmernas dialoger utan att behöva läsa undertexterna. Appen finns tillgänglig på 30+ olika språk och erbjuder olika röster som användaren kan lyssna på. SubReader använder sig av teknologiska röster vilket är ett nytt sätt att erbjuda uppläst text.

Fram tills nu har mänskliga skådespelare använts när man dubbar filmer eller läser in upplästa undertexter. Det har gjort att utbudet varit begränsat och nyare filmer har därför heller inte varit tillgängliga. Tack vare användandet av röst-teknologi kan nu fler se film hemma, i biografen och i skolan utan att behöva läsa undertexterna.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>