Tävling ger krydda åt hemkunskapen

Elever i årskurs 8 på Erlaskolan Östra deltar den 11–12 maj i en kocktävling som skolan arrangerar.

Tävling ger krydda åt hemkunskapen 1Tävlingen är en del av ett ämnesövergripande projekt där eleverna förutom att tävla i matlagning i ämnet hem- och konsumentkunskap samtidigt utför uppgifter i ämnena svenska, engelska och bild. En jury bestående av personal på skolan samt representanter från Villa Fridhem kommer att utse vinnaren.

-Vi tror att det är viktigt att eleverna lär sig i ett större sammanhang. Och det tror vi verkligen att detta projekt kan bidra till, säger Caroline Regn, hem- och konsumentkunskapslärare på skolan och som även leder projektet.

Eleverna kommer att arbeta i olika lag. I hem-och konsumentkunskapen väljer de förrätt, varmrätt och dessert som de ska tävla med. På svenskan ska eleverna skriva lite om sig själva, varför de just valt de rätter de valt. Samma uppgift gör de i sitt moderna språk, engelskan och eventuellt modersmål.

På tävlingsdagen blir eleverna bedömda på smak, röd tråd och utseende på rätterna. Juryn tittar dessutom på hur eleverna tillagat maten, hygien, teamwork och ordningssinne. Svårighetsgrad i köket bedöms av hemkunskapsläraren. Alla som deltar i tävlingen får sina recept publicerade i en digital kokbok.

– För den som önskar ta del av recepten så kommer den digitala kokboken att finnas tillgänglig på www.erlaskolan.se, avslutar Caroline.