Hem NYHETER Nya programmeringskurser för lärare

Nya programmeringskurser för lärare

Publicerat av: Redaktionen

Karlstads universitet genomför och medverkar i olika uppdragsutbildningar för personal inom förskola och skola.

I nyhetsbrevet samlar vi aktuella utbildningar som är på gång eller som vi nu tar emot anmälningar till.

Nya programmeringskurser för lärare

Du får det här nyhetsbrevet för att du är en av våra deltagare, arbetsgivare eller samverkanspartner eller för att vi tror att du har intresse av informationen och kanske vill tipsa kollegor om utbildningarna.

I det här nyhetsbrevet siktar vi framåt och berättar om vilka utbildningar i programmering för yrkesverksamma lärare som det nu pågår anmälan till. Du får gärna dela nyhetsbrevet med dina kollegor och medarbetare.

Två nya Introduktionskurser inom programmering

Under hösten genomför Karlstads universitet nya kurser i programmering. Du behöver inte ha förkunskaper i programmering. Kurserna planeras att starta i augusti/september och genomförs på distans via utbildningsplattformen Canvas. I kurserna ingår en till tre träffar, fysiska eller online. Vi återkommer med besked i välkomstbrev utifrån rådande coronapandemi.

Som lärare kan du anmäla dig direkt till kurserna via kursernas webbsidor. Observera bara du ska intyga att skolhuvudmannen godkänt din anmälan, så du behöver stämma av med skolhuvudmannen först.

Som huvudman kan du beställa kurserna kommunförlagda. Flera huvudmän i en region och/eller ansvariga för fristående skolor kan också gå ihop för att beställa en regionförlagd kurs. Kontaktperson: uppdragskoordinator Pia Sundgren Storm, 0724-547 760

Introduktion: Programmering i textbaserad miljö, 5 hp

Kursen ger dig kunskaper i programmering i textbaserade miljöer för att du ska kunna arbeta med programmering i undervisningen. Efter kursen kommer du kunna:

 • skapa enklare program i textbaserad miljö
 • läsa, förstå, felsöka, test och förbättra enklare program
 • utforma algoritmer för att lösa problem
 • identifiera moment och innehåll i relevanta kurs- och ämnesplaner där programmering är ett användbart verktyg
 • ha förståelse för hur programmering kan introduceras för elever.

Läs mer om kursen och anmäl dig eller boka platser senast 15 juni! (fåtal lediga platser kvar)

Introduktion: Programmering i visuell miljö, 5 hp

Kursen ger dig kunskaper i programmering i visuell miljö och styrning av föremål och konstruktioner för att du ska kunna arbeta med programmering i undervisningen. Efter kursen kommer du kunna:

 • skapa enklare program i visuell miljö
 • läsa, förstå, felsöka, test och förbättra enklare program
 • utforma algoritmer för att lösa problem
 • använda programmering för att styra fysiska eller virtuella konstruktioner eller föremål
 • identifiera moment och innehåll i relevanta kurs- och ämnesplaner där programmering är ett användbart verktyg
 • ha förståelse för hur programmering kan introduceras för elever.

Läs mer om kursen och anmäl dig eller boka platser senast 15 juni! (fåtal lediga platser kvar)

Att programmera med workshops – nytt komplement till Skolverkets webbkurs

Att programmera med workshops är en workshopserie som Karlstads universitet genomför på uppdrag av Skolverket. Workshopserien är ett komplement till Skolverkets befintliga webbkurs ”Att programmera”. Genom workshops ges deltagarna möjlighet att utveckla sina kunskaper och färdigheter i programmering utifrån lärandemålen i webbkursen. Karlstads universitet erbjuder workshopserien utifrån tre programmeringsspår: Scratch, Micro:bit och Python.

Som huvudman kan du beställa workshopserien region- eller kommunförlagd. Flera huvudmän i en region och/eller ansvariga för fristående skolor kan också gå ihop för att beställa en regionförlagd kurs.

Workshopsserien genomförs 30 september till 30 november 2020.

Sök statsbidrag!

Skolhuvudmannen kan söka statsbidrag för sina lärares kompetensutveckling. Statsbidrag är ett sätt att ge statligt ekonomiskt stöd till specifika insatser i skolan.

Karlstads universitet ställer inte in, vi ställer om

Med anledning av coronaviruset bevakar Karlstads universitet kontinuerligt läget och följer information och rekommendationer från regeringen, Folkhälsomyndigheten och Region Värmland. Från och med 18 mars 2020 genomförs all undervisning på Karlstads universitet via distansundervisning. Studenter och deltagare i uppdragsutbildningar får information via lärplattformen Canvas och sin kursledare. Vi på uppdragsutbildningen har även kontaktat de arbetsgivare som har anställda som går uppdragsutbildningar hos oss och berättat om hur vi bedriver distansundervisning i uppdragsutbildningarna.

Karlstads universitets rektor, Johan Sterte, skickar en hälsning och berättar mer om att universitetet inte ställer in, utan att vi ställer om!

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>