Hem NYHETER Topp 20: hetaste kompetenserna inom lärare

Topp 20: hetaste kompetenserna inom lärare

Publicerat av: Redaktionen

Då var det dags igen!

utbildning.se har granskat 1 998 platsannonser för lärare inom grundskolan och gymnasiet.

Topp 20: hetaste kompetenserna inom lärare 3

Antalet tjänster har krympt sedan förra året, men det är fortfarande stor efterfrågan inom yrket.

1998, nej vi menar inte året 98, utan antalet annonser vi har granskat under 2019 års upplaga av heta kompetenser för lärare. Precis som föregående år är det lärarlegitimation eller någon form av examen som toppar listan med god marginal. Likt 2018 följs examen av att vara pedagogisk. Vi ser även en nykomling på pallen i form av flexibel, som puttar ner positiv från 2018.

Listan är i stort oförändrad, nästan samtliga kompetenser från förra året återfinns i årets lista. De jämbördes platserna har däremot ändrats. Samarbetsvillig har blivit viktigare än 2018 medan initiativtagande faller bort från topp 15. Lustigt är att sociala medier nästan kvalar in på topp 15 men faller precis utanför med en 16:e plats. Anledningen till att vi inte gjort en topp 20 lista i år är för att kompetenserna längst ner på listan är så få att det inte känns tillräckligt relevant att rapportera dem.

Topplista – Topp-15 hetaste kompetenserna för lärare 2019

1. Lärarlegitimation  48,3 %
2. Pedagogisk  27,6 %
3. Flexibel  25,5 %
4. Positiv  25,1 %
5. Samarbetsvillig  24,3 %
6. Kreativ  22,0 %
7. Driven  19,2 %
8. Nyfiken  16,1 %
9. Ansvarsfull  15,8 %
10. Lyhörd  13,4 %
11. Strukturerad  11,4 %
12. Social  9,6 %
13. Inspirerande  8,3 %
14. Ledarskap  7,9 %
15. Tredje språk  7,3 %


Nu och då

Skillnaderna från år till år brukar inte vara så stora, men det första vi märker är att i föregående år (2018) nämndes utbildning, examen eller lärarlegitimation som ett krav i 77 % av annonser. Under 2019 dök det endast upp i knappt hälften, 48,3 %.

En annan insikt är att även om erfarenhet av sociala medier inte tar sig in på listan så verkar det som att sociala medier blir allt viktigare i många yrken. Även sådana som traditionellt inte haft särskilt mycket användning för mediet. Är det ett tecken på hur mycket sociala medier har blivit integrerat i vår vardag?

Arbetsmarknad, lön och utbildning

Precis som förra året är det fortfarande hög efterfrågan på lärare, mer så än något annat yrke vi sett. Det är än så länge fritt fram!

Genomsnittslönen för en lärare är mellan 27 000:- till 41 000:- och den skiljer sig något åt mellan de olika landsändarna.

Vägen till läraryrket går genom högre utbildning. Universitet och högskolor landet över erbjuder olika lärarutbildningar med olika inriktningar, för dig som är intresserad av att ta klivet fram till den svarta tavlan.

Heta kompetenser

I slutet av februari högg vi tag i uppgiften att kartlägga de 15 mest eftersökta egenskaperna för lärare i yrkesämnen, speciallärare, gymnasielärare och grundskollärare. Totalt granskades 1 998 annonser för lärare. Detta är en del av vår årliga undersökningsserie Heta kompetenser där vi går igenom ett dussintal av Sveriges mest eftertraktade yrken och kartlägger vilka egenskaper som sticker ut som mest efterfrågade.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>