Växelvisa distansstudier för högstadieelever
Hem Kommuner Växelvisa distansstudier för högstadieelever

Växelvisa distansstudier för högstadieelever

Publicerat av: Redaktionen

Flera av våra kommunala grundskolor har bekräftade fall av covid-19 och det är tydligt att smittspridning sker snabbt när den kommer in i en verksamhet.

Växelvisa distansstudier för högstadieelever

För att bidra till att minska smittspridningen kommer samtliga högstadieelever att undervisas – växelvis – på distans.

Beslutet har fattats efter samråd med Smittskydd Värmland.

– Vi har kontinuerligt kontakt med Smittskydd i Värmland och utifrån den situation som vi nu har är vår åtgärd att undervisa högstadieeleverna genom växelvis distans. Beslutet om delvis distans innebär enskilda distansdagar för berörda elev, säger Maria Kjällström, skoldirektör, Karlstads kommun.

– Vi vet att Smittskydd i Värmland noga har övervägt vilka åtgärder som är viktiga för att förhindra ytterligare smittspridning och vi kommer att anstränga oss för att minimera de negativa effekter som det kan få för enskilda elever. De tre distansdagarna som vi planerat in efter påsklovet ger oss möjlighet att fånga upp situationen som den ser ut då och bättre planera för återgången till närstudier, säger Niklas Wikström, barn- och ungdomsnämndens ordförande.

Årskurser och skolor som berörs:

  • Årskurs 7-9 på Rudsskolan, Ilandaskolan och Mariebergsskolan övergår till delvis distansundervisning under perioden 24 mars till och med den 14 april.
  • Årskurs 7-9 på Norrstrandsskolan övergår till delvis distansundervisning under perioden 29 mars till och med den 14 april. Distansundervisningen gäller för delar av undervisningstiden. Hur tiden fördelas mellan närstudier och distansstudier styrs av rektorernas beslut om schema för perioden.
  • Enligt tidigare beslut har Skattkärrsskolans årskurs 4 distansstudier på heltid till och med 24 mars och Hultsbergsskolans årkurs 9 till och med 26 mars.

I enskilda fall kan rektor fatta beslut om att eleven undervisas på plats i skolan. Grundsärskolan och Helix, den enhet som är kopplad till kommunens HVB-hem, omfattas inte av beslutet.

Elever som vill ha skollunch kan hämta en matlåda från skolköket.

Förebyggande åtgärder vid hög risk för trängsel
Omfattande åtgärder har gjorts inom samtliga av Karlstads kommuns förskolor och grundskolor för att bidra till minskad smittspridning, till exempel hur lokaler och utomhusmiljö används, schemaläggning och möblering, ventilation av lokaler, gruppindelningar och skolskjutsar. Eleverna undervisas också enbart på sin hemskola och simundervisning och prao är inställd. Skolans personal arbetar hemifrån med de arbetsuppgifter som inte kräver närvaro på skolan och möten och utbildningar sker digitalt. Förberedelser för distansundervisning har gjorts genom extra inköp av digital utrustning och utbildningar för personalen.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>