Hem PEDAGOGSNACK Viktoriaskolans elever i semifinal i matematiktävling

Viktoriaskolans elever i semifinal i matematiktävling

Publicerat av: Redaktionen

Under våren har högstadieelever från Viktoriaskolan visat sina fina förmågor i ämnet matematik.

De har förberett sig och tränats för att sedan kunna vara med tävla i det lite ovanliga tävlingsmomentet matematik.

Viktoriaskolans elever i semifinal i matematiktävling

Eleverna jobbar tillsammans och använder varandras styrkor för att komma framåt.

Maria Johansson, matematiklärare på skolan berättar varför skolan är med och tävlar:

— Det är ett sätt att hjälpa elever med specialbehov, som har lätt för sig. De gillar att tävla och de gillar utmaningar så vi ser dessa tävlingar som ett steg till att hjälpa dem att få utlopp för sin kunskap och sätt att lära, säger Maria.

Först ut var Pythagoras Quest, Sveriges största lagtävling i matematik för högstadieelever. Skolan hade först en utslagstävling där flera åttonde- och niondeklassare gjorde bra ifrån sig, men skolan valde ut tre niondeklassare som fick representera Viktoriaskolan i regionsfinalen i Falköping för några veckor sedan.

Skolan har varit med i tävlingen flera år tidigare men i år gick det riktigt bra.

— Förra året blev vi tvåa men i år gick det ännu bättre. Våra elever vann regionsfinalen och de fick en fin pokal och prispengar med sig hem. Det är fantastiskt kul, fortsätter Maria.

Tyvärr gick eleverna inte vidare till riksfinalen i Malmö utan två andra skolor från region väst valdes ut och får istället representera regionen.

Tävlandet fortsätter i Stockholm

Men på Viktoriaskolan är fokus redan på nästa tävling, Sigma 8, som också är i matematik men för åttondeklassare. En av skolans klasser, 8Y1, har gått till semifinal i tävlingen som en av de 14 bästa i Sverige. Klassen har tillsammans under februari och mars arbetat fram sin semifinaluppgift som omfattar att arbeta med månghörningar, så kallade polygoner och konsekutiva tal, alltså tal som följer efter varandra.

Klassen har arbetat fram två godisskålar i form av polygoner, som kommer att ställas ut på nu på torsdag under semifinalen i Stockholm på Kungliga tekniska högskolan. Då kommer fyra framlottade elever, två tjejer och två killar att representera klassen först lösa matematikproblem och sedan redogöra vad klassen har gjort. Även om det bara är fyra av eleverna i klassen som kommer att tävla så kommer hela gänget att åka med till Stockholm.

— Tack vare två sponsorer och även bidrag från skolan kan hela klassen nu åka med och heja fram sina klasskamrater, berättar en stolt Maria.

För alla i klassen har varit med och bidragit med något i uppgiften, det har varit alltifrån att ta fram ritningar i dataprogram, bocka ut och måla godisskålarna i plåt på slöjden, skriva rapport i svenska och till sist göra kakor i form av polygoner till godisskålarna.

En tanke med tävlingen är även att öka gemenskapen i klassen.

— De är en jätteutveckling de har gjort tillsammans. Alla behöver inte kunna allt men alla kan vara med på något och tillföra något i gruppen. Allt för att stärka samarbetet i klassen, hjälpa varandra och lära känna varandra bättre, menar Maria.

Först på fredagen får klassen veta hur semifinalen gått och om de har gått till final. Av de 14 klasser som gått till semifinal, går tre av dessa sedan vidare till finalen som hålls på fredagen. Där väntar ännu en tävling för finalisterna. För den klass som vinner finalen fortsätter tävlandet sen mot elever från andra nordiska länder i Helsingfors.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>