Hem NYHETER Yttrande om visitering vid skolstart

Yttrande om visitering vid skolstart

Publicerat av: Redaktionen

Barn- och utbildningsnämnden har på gårdagens möte beslutat att anta det yttrande som nu ska överlämnas till Riksdagens ombudsmän (JO) i frågan om visitering av elever vid skolstarten på Gymnasium Skövde Västerhöjd. Det var tidigare i höst som händelsen anmäldes till JO.

– Skolledningen ansvarar för en god arbetsmiljö och har vissa befogenheter att vidta åtgärder för att upprätthålla ordningen i skolan.

Yttrande om visitering vid skolstart

Nämnden kan dock konstatera att det inte finns något stöd i lagen för visitering av elever även om syftet var att skydda andra elever och stävja aktiviteter som motverkar en trygg och säker skola, säger Anders Karlsson (M), ordförande barn- och utbildningsnämnden.

Inför skolstarten 2021 kommer skolledningen att vidta nya åtgärder. En projektgrupp har tillsatts med tjänstepersoner från olika sektorer i syfte att hitta gemensamma insatser för att åtgärda eventuell otrygghet vid skolstart. Även politiken i Skövde kommun är aktiv i frågan.

– Detta är ett ärende för hela Skövde kommun och inte enbart för Gymnasium Skövde Västerhöjds ledning. Nämnden har förståelse för det svåra uppdrag skolledningen haft att upprätthålla ordningen och tryggheten på skolan i samband med skolstarten, säger Anders Karlsson (M).

JO har tidigare tagit ställning till ett liknande ärende där omständigheterna på flera sätt liknar dem i det nu aktuella fallet. I samband med det tidigare ärendet uppmärksammade JO Utbildningsdepartementet på frågan i vilken utsträckning skolförfattningarna borde kompletteras gällande skolledningens utökade befogenheter i syfte att upprätthålla ordningen vid en skola. Den nya skollagen, som trädde i kraft 2010, har dock inte inneburit en utökad möjlighet för rektor eller annan skolpersonal att visitera elever vid ordningsstörningar.

– Frågan om utökade möjligheter för skolledningen att ingripa för att upprätthålla ordningen och skydda andra elever är fortfarande högst aktuell. För att skapa medvetenhet om de brister vi ser i dagens lagstiftning har nämnden beslutat att överlämna en skrivelse till Utbildningsdepartementet, säger Anders Karlsson (M).

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>