Hem SKOLPARTNERNATUR & KULTUR ​Natur & Kultur stöder verksamhet för unga i Malmö

​Natur & Kultur stöder verksamhet för unga i Malmö

Publicerat av: Redaktionen

Stiftelsen Natur & Kultur ger treåriga verksamhetsstöd till Helamalmö och Tjejer i förening.

Det ekonomiska stödet till Helamalmö går till verksamheten i den nyöppnade Mötesplats Helamalmö i Nydala och för Tjejer i förening i Rosengård innebär stödet att fler unga engageras i föreningslivet och att fler erbjuds att ta del av deras jämställdhetsarbete.

–Natur & Kulturs stiftelse verkar för tolerans, humanism och demokrati. Vi hoppas att vårt verksamhetsstöd till Helamalmö och till Tjejer i förening kommer att bidra till ett större utbud av meningsfulla aktiviteter i Nydala och Rosengård, säger Karin Tengby, projektledare för stiftelseverksamheten i Natur & Kultur.

​Natur & Kultur stöder verksamhet för unga i Malmö

Unga ledare från Helamalmö och Tjejer i förening. Två organisationer i Malmö som nu får stöd av stiftelsen Natur & Kultur.

Helamalmö vill ge barn och unga möjlighet att tillgodogöra sig sina rättigheter och göra hela Malmö tillgängligt för alla. Verksamheten är bred i Malmö och engagerar drygt 4500 aktiva deltagare, varav merparten är tjejer. Helamalmö bedriver bland annat ett ledarskapsprogram för unga.

På fem mötesplatser i socialt utsatta områden i Malmö erbjuder de en meningsfull fritid och vuxna som ser de unga. Idag driver Helamalmö fyra mötesplatser i skolor samt i den nyöppnade stora lokalen på Nydala torg.

–Tidigare fanns det bara ett fåtal aktiviteter för unga i Nydala, och det fanns inte heller något bibliotek. På Mötesplats Helamalmö, som är ettusen kvadratmeter stor och består av sexton rum, erbjuder vi nu bland annat dans, läxläsning, fritidsbank, gaming-rum, musikstudio, och har tillsammans med Malmö stadsbibliotek startat en biblioteksverksam. Målet är att mötesplatsen ska vara ett inspirerande kunskaps- och aktivitetscenter för unga, säger Nicolas Lunabba, verksamhetsansvarig för Helamalmö.

Tjejer i förening är aktiva i Rosengård och delaktiga i att utveckla, delta i och ständigt förbättra fritidsverksamheter för barn i hela Malmö.

Organisationen utbildar och engagerar unga ledare i frågor om mänskliga rättigheter och de erbjuder bland annat workshops i jämställdhet.

–Vi når ut till familjer med ungdomar som idag exkluderas från aktiviteter och genom att utbilda i jämställdhet och skapa en trygg miljö gör vi stor skillnad för enskilda individer. När det finns förebilder i närområdet blir det lättare för fler att delta på olika aktiviteter exempelvis att spela fotboll eller gå på ridning på andra sidan stan. I en värld där sociala konstruktioner inskränker tjejers utrymme och hotar deras val och möjligheter att vara aktiv på sina villkor, behövs förebilder som visar vägen, säger Hyrije Matarova, verksamhetsansvarig Tjejer i Förening.

Natur & Kultur är en affärsdrivande stiftelse som arbetar för breddat samhällsengagemang och en vital demokrati. Kärnan i verksamheten är en långsiktig och självständig förlagsverksamhet där överskottet går tillbaka till bokutgivningen och till olika stöd för insatser som verkar för tolerans, humanism och demokrati. Övriga organisationer som får stöd av stiftelsen Natur & Kultur är bland andra Expo, Teater Fryshuset, SSE Literary Agenda, Förenade förorter, Fanzingo, Hello World! och Svenska PEN.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>